Минимум 90 музиканта от повече от 30 различни страни направиха пъвото си изпълнение в симфоничния оркестър на YouTube в Ню Йорк.

Уебсайтът, на който могат да се наблюдават видео клипове проведе конкурс, на който допусна всеки, от всяка точка на света да качи на сайта собствен клип, на който свири. Отбраните музиканти отидоха на публично гласуване. Победителите летяха до Ню Йорк, за да свирят в Карнеги Хол – едно от най-престижните сборни места в света.

Колумбийският тромбонист Джон Гонзалес сподели, че е било прекрасно.

„Беше невъобразима за мен възможността да отида да свиря в Карнеги Хол, митичният театър, където свирят само велики музиканти”, съобщи той на агенция AFP.

Музикантите дойдоха чак от Австралия и Южна Корея и са на възраст между 15 и 55 години. Някои никога не бяха напускали страната си, да не говорим да са свирили в такава изтъкната зала – и имаха само три дена да репетират преди концерта в сряда вечер.

Те изпълниха обширна програма, която включваше Бах, Моцарт, Вила-Лобос, Вагнер, Чайковски, Лу Харисън, Джон Кейдж, и специално написаното произведение, наречено „Интернет симфония No.1, "Ероика" от китайския композитор Тан Дун.

„Изненадани”

Оркестърът бе воден от музикалния директор на Симфоничния Оркестър на Сан Франсиско, Майкъл Тилсън Томас. Симфоничният оркестър на YouTube репетира в Ню Йорк, а музикантите бяха избрани чрез вот от зрителите на YouTube.

"Ще направим страхотно шоу в Карнеги Хол, в която има известни новости, и по начина по който звучи, и по начина по който изглежда", сподели той преди изпълнението.

„Но наистина най-важното е как светът там в интернет ще изпита това и то ще се развива през времето, когато ще има повече издания и повече качени материали.”

Над 3000 публикувани видео материали и 200 финалисти бяха избрани преди зрителите на YouTube  да гласуват за победителите.

Виолончелистът Пиер Шарл, 27 годишен студент от Париж коментира, че „звукът се получи веднага”.

„Бях удивен, защото мислех, че ще отнеме повече време за да се подготвим”, каза той.

Някои от музикантите споделиха, че се надяват концерта да помогне на класическата музика да достигне по-широка публика, включително и по-млади хора.

„Не е толкова вълнуващо като Guitar Hero (музикална видео игра) или Ван Хейлън (рок група), така че каквото можем да направим, за да изтъкнем класическата музика и акустическото изпълнение на живо, е хубаво.” каза Джонатан Брумел, професионален тромбонист от Калифорния.

Според The New York Daily News изпълнителите са получили аплодисменти на крака в препълнената зала .

"Изживяването беше нещо като среща на върха и скаутско джамбуре, с елементи на скоростни срещи", сподели диригентът на оркестъра Майкъл Тилсън Томас.

Томас с хумор отбеляза, че новият начин да достигнеш Карнеги Хол е да "качваш, качваш, качваш" по-скоро, отколко старото правило да се "упражняваш, упражняваш, упражняваш".

Източник: BBC, The Money Times

На страницата на BBC можете да наблюдавате кратък филм с интервюта на оркестрантите.Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.