Меломаните рискуват да загубят слуха сиЕдин на всеки 10 с личен MP3 или CD плеър биха могли да страдат от трайна загуба на слуха, защото слушат прекалено силна музика, според проучване на Европейският Съюз.

Учените казват, че тези които слушат с увеличена до край сила на звука за повече от един час на ден, в продължение на 5 години рискуват трайни увреждания. Те съобщават, че поне 10 милиона души по цяла Европа, включително и много деца и юноши, могат да бъдат засегнати. Европейската Комисия ще изследва дали технически подобрения биха могли да намалят слуховите увреждания. Изчислено е, че между 50 и 100 милиона души използват персонални плеъри ежедневно. Комисията помоли независим комитет да води проучванията заради тревога поради широко разпространената употреба на музикални плеъри сред младите хора.

Стандартите за безопасност на ЕС ограничават нивото на шума на персоналните музикални плеъри до 100 децибела, но има увеличаващо се безпокойство за излишното излагане на силни звуци. Много слушатели увеличават звука над вредните нива от 89 децибела, за да изолират шума от уличния и публичния транспорт.

Безвъзвратни увреждания

Научният Комитет за Възникващите и Новоустановените Здравни Рискове към ЕС заключават, че между 5 и 10 процента слушатели, равняващи се на 2.5 до 10 милиона души, могат да бъдат застрашени.

Еврокомисарът по въпросите на потребителите Меглена Кунева сподели:

Загрижена съм, че толкова много млади хора, особено тези, които често употребяват персонални музикални плеъри и мобилни телефони на високи акустически нива, биха могли несъзнателно да увредят слуха си безвъзвратно.

Комисията сега ще следи дали техническите подобрения ще сведат до минимум слуховите увреждания и ще предприемат промени в стандартите за безопасност, за да защитят младежите.

Миналата година, Кралският Национален Институт на Глухите откри, че повече от половината млади хора, които използват MP3 плеъри слушат за по-дълго време от споменатото по-горе. Той изпита нивата на сила на звука на 110 слушатели и откри, че при 72 от тях са били над 85 децибела.

Източник: BBC NewsКатегории Любопитно Новини Технологии  •  Няма мнения  •  1 Trackback(s)
Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.