Преглеждайки наскоро новите издания в книжарницата на Съюза на българските композитори, вниманието ми бе привлечено от красиво отпечатана и подвързана в твърди корици книга. Нейното заглавие се открояваше ефектно на черен фон - “Неизвестно за известни български музиканти”, част първа.

Оказа се, че книгата е отпечатана през 2007г. и оттогава се продава в няколко книжарници. Отговорен редактор и съставител е известният наш диригент Емил Янев, който в своя съдържателен увод ясно определя необходимостта от създаване на подобна книга.

Във времената, в които живеем, когато все повече ни заливат елементите на бездуховността, а единствения белег на успех в обществото са парите и тези които ги притежават, напомнянето за личностите, които създават непреходността в българския духовен живот е повече от необходимо.

Младото поколение не знае мнозина от споменатите високо ерудирани музиканти в тази книга. Не е чувало за имената им, да не говорим за подробности от дейността им. А е било време, през което само появата им в някоя българска институция е предизвиквало дълбок поклон и искрено уважение от тези, на които са били пример за подражание.

Съставителят е разделил книгата на пет части, четири от които групират представяните изпълнители съобразно тяхната музикална специалност.

Проф. Емил Янев е автор на всички текстове за диригенти. Тук влизат имена като Асен Димитров, Саша Попов, Асен Найденов, Васил Стефанов и др. Всеки един от тях е представен в контекста на неговата роля в развитието на оркестровото изкуство в България и ролята на диригента като ръководител на този труден процес.

Известната наша пианистка, преподавател в НМА “П.Владигеров” и изследовател на историята на българския пианизъм, проф. д-р Правда Горанова пише за представители на нашата клавирна школа. Ярките личности на Андрей Стоянов, Тамара Янкова, Ото Либих, Юрий Буков, Алексис Вайсенберг и др. са представени както в професионалния им живот, така и в редица техни житейски събития.

Така по-отчетливо се разбира ролята им в изграждането на българската култура от близкото минало. Припомнени са концертни изяви, с които те стават уникални в българския изпълнителски живот, като например първото изпълнение на 32-те клавирни сонати от Бетовен от Тамара Янкова през 1972г., както и други върхови постижения на останвалите.

Изявени педагози и на духови инструменти като Марин Вълчанов, Стоян Караиванов, както и отново Емил Янев представят Никола Стефанов, Кирил-Карел Стари, Сава Димитров, Добри Палиев и други майстори  на интерпретацията на духови и ударни инструменти. В този раздел не са подминати и концертиращите активно в наши дни професори Петко Радев, Лидия Ошавкова и Владислав Григоров.

Картината на българската музика не би била пълна без наличието на четвъртия раздел, в който утвърденият наш познавач и изследовател на фолклора, Михаил Букурещлиев, разказва интересни факти от творческия и житейски път на знакови фигури от нашата народна музика.

Достатъчно е да споменем имената на Гюрга Пинджурова, Атанаска Тодорова, Йовчо Караиванов, Надка Караджова и много други, за да имаме ясна представа за богатия и разнолик образ на творците на българския народен гений.

В края на книгата, съвсем логично, се дават кратки бележки за тези, без които това издание не би могло да съществува. Читателят се запознава с бигорафичните данни на авторите, които с голяма любов и уважение разкриват неизвестни страни от живота на хората, които им служат за пример.

Написана на достъпен език, в който лични и професионални факти логично се преплитат, книгата “Неизвестно за известни български музиканти” ще достави радост на по-възрастното поколение, което помни и на по-младото което иска да научи повече за живота на големите в българската духовна култура.Категории Анонси Личности Любопитно Медия Новини Събития  •  Няма мнения  •  0 Trackback(s)
Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.