Вивапиано e международен конкурс за пианисти-непрофесионалисти, но и нещо повече от това. Идеята на Даниела Дикова, основател и артистичен директор на конкурса, е това събитие да бъде празник, а не единствено музикално състезание. Празник имаше. Второто издание на Вивапиано събра 132-ма участницина възраст между 6 и 68 години от няколко европейски държави – всички те влюбени в пианото. От очите на всеки от тях грееше такава обич към музиката, каквато не винаги ще откриеш в свиренето на изпълнител-професионалист.

Конкурсът започна с истинска атракция – Химн на Вивапиано по текст и музика на композитора Красимир Милетков, изпят от 7-членното международно жури с председател доц. Евгения Симеонова. След това продължи с концерт на математикът от Виена, Емил Симеонов, за когото „свиренето на пиано е необходимост”. Той намира по час-два за упражняване късно вечер, след като семейството му заспи.

Подобни истории разказаха и други от по-големите участници. Тридесет и пет годишен австрийски адвокат обясни как е получил в детството си от родителите си пиано, а след това добавил към него малък роял, купен със собствени средства и много емоции. Студент в софийския Технически университет пък е убеден, че призванието му е музиката. Две дами от Австрия на 68г., започнали заниманията си с инструмента едва преди 3-4 години, предложиха на журито сериозен репертоар, при това изпълнен наизуст.

Вивапиано вече има и своите задължителни конкурсни пиеси – от американския композитор Алън Хованес и специално написаните миниатюри от Артин Потурлян.

Вивапиано има и своите открития. Носителката на Голямата награда тази година Александра Симеонова, шестокласничка от Казанлък, впечатли със своите постижения. Тя вече е правила концерт в престижната парижка зала „Гаво” по покана на френската клавирна педагожка Шантал Стиляни. Дни преди конкурса в София Александра спечели Втора награда на аналогичното състезание за аматьори в Париж, а на Вивапиано освен голямата награда, извоюва и две първи отличия – в своята възрастова група, и в клавирно дуо.

Вивапиано вече има и свой оркестър – Камерата Арденца, с диригент маестро Георги Димитров. Първият негов солист беше носителят на Голямата награда от Първото издание на Вивапиано Петър Христовски, в момента студент по Международни отношения в Софийския университет. Като истински артист той представи на галаконцерта Брилянтна полонеза от Шопен. Тя е част от конкурсните пиеси при явяването му на Вивапиано`2010, но вече с оркестров съпровод. Този вариант на Полонеза се изпълнява за първи път в България, а нотите за оркестровата партия са закупени от САЩ специално за събитието.

Така, сподели Петър Христовски, са се сбъднали наведнъж три негови мечти – да свири Шопен, да солира на оркестър и да концертира в зала „България”. Така е, защото Вивапиано сбъдва мечти и работи за каузата на музиката.

 Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.