Автор: Доц.Евгения Симеонова

Между 26 и 29 април се състоя II-я Международен конкурс „VivaPiano” в концертен комплекс "България" в столицата. Конкурсът VivaPiano е създаден и инспириран от артистичния му директор Даниела Дикова и Фондация Арденца през 2010 г. и има за цел да внуши, че „около пианото е приятно и усъвършенстването не е досадно бреме”, а съчетание на забавление и удовлетворение.

Конкурсът е без аналог в българската професионална практика, както и в тази на Балканите. За участие във "Вивапиано" няма ограничения, освен условието, че се състезават само хора, за които пианото е хоби и удоволствие, а не професия. Конкурсът няма възрастови ограничения и тази година се явиха ентусиазирани таланти от 5 до 68 годишна възраст. За желаещите да се борят за голямата награда имаше специално предизвикателство - задължителна пиеса по избор на кандидата от творчеството на композиторите Алън Хованес, (САЩ) - 100 години от рождението му, или Артин Потурлян (България). Ще спомена, че много малко бяха кандидатите, които не включиха пиеса от изброените композитори.

Освен това за първи път на това издание беше създадена и група заклавирни дуа на 4 ръце. Много от участниците запомнихме както като солови изпълнители, така и като камерни, с различна програма за 4 ръце.

Конкурсът притежава информационно богат сайт, с всички разяснения по времетраене и репертоар, снимков и видео материал. И сега, както и 1-то провеждане включваше кръгла маса с интересни теоретични експозета и обмен на опит на преподаватели от различни институции в България и чужбина.

Имах удоволствието да бъда поканена от Даниела Дикова за председател на международното жури, състоящо се от видни музиканти от България и чужбина: Анаида Акопян -България, Виорика Радой - Румъния, Пол Риджуей - САЩ, Сладжана Йованович - Македония, Евгения Радославова - Австрия, Кристина Петролари Лачо - Албания.

Щастлива съм, че в тези 4 напрегнати дни, заедно с моите колеги, работихме в прекрасно взаимодействиe, с професионално близки критерии. Прослушахме над 116 кандидати от България, Македония, Австрия, Япония. Броят на записалите се и този път надмина и най-смелите ни очаквания. Мисля, че добронамереността и уважението на журито, проявено към труда на участници и педагози се предаде на кандидатите и в голямата си част те свириха освободено и артистично.

При откриването на конкурса в Камерна зала „България” имаше два интерсни акцента. Единият беше свежото хрумване на композитора Красимир Милетков да съчини химн” VivaPiano” с авторска музика и текст, посветен на конкурса, който „а прима виста” беше изпълнен от самите членове на международното жури. Другият акцент беше изпълнението на Брамс - Вариации и Фуга по тема от Хендел оп.24 – великолепно защитени от Емил Симеонов - 43 годишен българин, професор в Университета по приложна математика и естествени науки във Виена, Австрия. Той разработва също и учебни програми по интелигентни транспортни системи.

По време на прослушванията, приятно впечатление правеше, че участниците се чувстваха съпричастни на идеята за „свирене на пиано за удоволствие и интелектуална потребност”. Всички се радваха, но и подхождаха сериозно (на моменти с притеснение), на възможността за изява и аплодираха чуждата. Така в една ведра и празнична обстановка кандидатите свиреха в един тур разнообразни програми от различни стилове.

Бяха присъдени лауреатски награди - по 3 за всяка от категориите. Дипломи “VivaPiano” за успешно предствяне бяха връчени на всички участници, близо по точки с носителите на лауреатските награди. Тази година всички получиха допълнителни награди - ноти от Артин Потурлян (специално издание на Фондация Арденца, както и DVD на Фондацията, съдържащо Гала концерта от 2010г.), много дискове с български изпълнители, игри Лего за най-малките и разнообразни предметни награди, красиво оформени с логото на VivaPiano).

Специално искам да отбележа и невероятните артистични постижения на педагози, работещи с деца със слухови и зрителни проблеми, които пожънаха овациите на публиката и журито.

Носителите на първите награди от всяка група взеха участие в Гала концерта за присъждане на Гран при VivaPiano, който се проведе в Голямата зала "България". Освен награждаването на лауреатите от всяка възрастова група, бяха присъдени и специални парични награди на името на композитори и изявени български пианисти от близкото минало: за най-добро изпълнение на творба от А.Хованес - на Никола Георгиев; награда на името на Артин Потурлян - Антон Кузнецов; награда за най-добро изпълнение на пиеса от Парашкев Хаджиев - на Виктор Владков; награда на името на проф.Андрей Стоянов- на Александра Бошнакова; награда „А.Танев”, връчена от доц.Борислава Танева – на Анисия Антонова; награда на името на Иван Торчанов - Георги Василев; награда на името на Донка Куртева - Тифани Микова; награда „проф.А.Диков”, връчена от Елена Дикова - отново на Никола Георгиев за великолепното му изпълнение на Ноктюрно от Веселин Стоянов (конкурсните турове се провеждаха на рояла на проф.Антон Диков в Мраморна зала); награда на името на проф.Люба Енчева, поделена между Виктор Владков, Никола Георгиев и Антон Кузнецов, връчена от Фондация “Люба Енчева” и пианистката Анжела Тошева.

На Гала концерта беше оформена анкета – вот на публиката, като тя постави на 1-во място Денислав Терзийски. Подробна информация за всички присъдени награди в конкурса са обявени на сайта на "Вивапиано").

Ще изразя моето и на журито професионално удовлетворение от сериозната подготовка на кандидатите, от артистичните попадения на зрялост и радостта от общуването с музиката. Нека не забравяме и специално да отбележим с благодарност, че зад тези постижения стоят професионалните усилия на наши колеги от различни страни и България, които със своя ”възрожденски” труд откриват и шлифоват такива музикални таланти в различни школи и музикални паралелки. (Тази година с дипломи бяха отличени и педагозите, които бяха подготвили успешно най-много кандидати.)

С основание може да се гордеем с успешно завършилият II-ри международен конкурс за пианисти-непрофесионалисти VivaPiano – един истински клавирен празник, станал възможен, защото много ценители на класическата музика му повярваха и го подкрепиха. Той е постижение на неговия създател и организаторите. Мисля, че конкурсът възвърна в много от нас искрицата оптимизъм за повече духовност. Силно се надявам, някои от младите „бисери”, които открихме, да се ориентират в бъдеще и професионално към музиката.

Затова журито и лично аз, тази година гласувахме „за младостта и таланта” в лицето на 13 годишната Александра Симеонова, която стана носител на Гран При VivaPiano (наградата е в размер 2000 лв.). Александра, вече  по традиция на конкурса, ще свири на Заключителния концерт на следващото 3-то издание през 2014г.,така както тази година направи това носителят на Гран при от 2010 г.Павел Христовски.

За втори път след края на конкурса, се зареждам с надежда и оптимизъм, че музиката все още е част от живота на способни и в други области, различни по възраст хора. Трябва да ги подкрепяме и стимулираме с подобни форуми сега, защото те ще бъдат истинската културна публика в концертните зали утре...

Много съм щастлива, че обединяващата любов и радост от съприкосновението с непреходните културни стойности чрез пианото беше водеща. Радвам се, че още в зародиша на тази идея повярвах в тази благородна кауза и станах част от нея. Благодаря на Даниела Дикова за доверието! Благодарни сме и на спонсора, който финансово гарантира една такава крупна международна изява.

На добър час на III-то издание през 2014 година! Да се готвят следващите!

VivaPiano! Да живее пианото!

Доц.Евгения Симеонова, НМА”П.Владигеров”,София, Председател на международното жури

 

 

 Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.