Автори: Деница Чардакова и Ростислав Йовчев

Всяка година в Коледното утро група момчета и младежи поднасят под формата на песни своя коледен подарък на близки и приятели, на ценителите на класическата музика. Този музикален подарък е традиционния Коледен концерт на хора на Софийските момчета, ръководен от Адриана Благоева и нейната хормайсторка и пианистка Зорница Гетова.

Станали вече многогодишна традиция, техните концерти са очаквано събитие в края на годината, когато дават своя специфичен облик на пълната с концертни събития предновогодишна седмица.

Участниците в тазгодишната изява успяха да създадат празнична атмосфера, изпълнена с много топлина и приятни емоции.

Програмата, умело съставена и водеща логично към кулминацията в края на концерта, имаше за цел да представи почти всички известни коледни песни, създадени по света, разкриващи дълбокия духовен смисъл на Рождество Христово.

В първата част на концерта особено ярко се откроиха изпълненията на детските зимни песнички, както и китката български коледарски акапелни песни, които ни напомниха колко богат темброво и динамически е българския фолклор. По-нататък в програмата имахме удоволствието да чуем любими коледни мелодии от различни страни. За първи път прозвуча в България и многогласната преработка на сицилианската коледна песен от IX век “Ражда се детето Исус”.

Една новост в коледния концерт на Хора на софийските момчета от няколко години е включването в програмата на инструментални творби, изпълнени от известни български музиканти. Присъствието на флейтистката Лидия Ошавкова и пианистът, органист и композитор Атанас Атанасов, се превърна не само в темброви контраст на красотата на доминиращия в концерта човешки глас, но и в ярък пример за младите музиканти, за високите постижения на елитните български изпълнители.

Връщайки ни в Бароковата епоха, двамата елитни инструменталисти представиха едни от ярките образци на този, подчинен до голяма степен на църковната традиция, стил. Публиката се наслади на мъдростта на Ария из сюита №3 от Бах, характеристичността на танца в Тамбурен от Госек и старинния ладов елемент в Ирландска песен.

В своеобразната втора част на концерта хорът изпълни Коледна фантазия (аранжимент Гордън Лангфорд), хърватска коледна песен и известната ария “Елате всички вие вярващи” със солистка младата и талантлива певица Ралица Ралинова. И естествено на финала, за кулминация на празничната атмосфера послужи познатият на всички коледен “химн”, датиращ от почти 200 години – “Тиха нощ, свята нощ”.

Всяка песен, която прозвуча на празничния концерт се отличаваше с богато емоционално съдържание и изпълнена изразително, спомогна за по-пълното вникване на слушателя в образното съдържание на творбите. А над всичко това доминираше изключителният професионализъм, с който диригентката Адриана Благоева бе подходила към замисъла на концерта. Можеше да се почувства любовта и добротата, които сме сигурни, че са я ръководели при замисъла и осъществяването на това музикално събитие.

Подхождаща с вещина, трудолюбие и ентусиазъм към цялостната дейност на своя любим ансамбъл от много години, тя се е превърнала в негова емблема. Към нейното майсторство прибавяме и качествата на хормайсторката Зорница Гетова, при която клавирния акомпанимент придобива истинска ансамблова стойност. В нейното изпълнение, той се превръща в равностойна партия с важна роля и променящ характера си в зависимост от ролята си в изграждането на формата.
И след като заглъхна и последния тон от празничния концерт ми се иска да вярвам, че всички ние, които бяхме гости на този празник сме се докоснали до един свят – далечен и близък, който всеки от нас носи в сърцето си. Уверили сме се, че празникът е празник тогава, когато го подготвяме с вълнение и мислим за радостта на другите.

И няма по – хубав и желан подарък от този, в който е вложено трудолюбие, любов и желание да направиш поне за малко хората около теб щастливи. А умението да направиш подарък някому е цяло изкуство!Категории Критика Личности Любопитно Новини Събития  •  Няма мнения  •  0 Trackback(s)
Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.