Автор: Светослав Карагенов

"Поетичният и религиозен свят на Ференц Лист"

Под това заглавие на 09.05.2011г. в Зала АМТИИ – Пловдив се състоя голям концерт – рецитал на Ростислав Йовчев. За трети път в рамките на сравнително кратък период, пианистът достави огромна радост на своите вече съвсем не малко пловдивски почитатели.

След историческата за България интегрална премиера на сюита „Иберия“ от Исак Албенис и последвалото няколко месеца по-късно еталонно представяне на знакови творби от клавирната съкровищница, музикантът се представи с изцяло нов репертоар.

Предизвикателствата в него бяха много: Поводът – знаменателната 200-годишнина от рождението на титана на пианистичното изкуство Ференц Лист; Идеята – да се представят в една вечер произведения само от един композитор, като съзнателно се подберат не толкова популярни творби. Сред тях – може би за първи път в България „на живо“ прозвуча едно от най-трагичните и пропито с болка и печал Листово произведение – „Траурна гондола“ – посветено на кончината на Рихард Вагнер и останало “в тишина“ близо 100 години. И не на последно място: куражът – да се защити професионално, физически и психически двучасовата колосално-виртуозна програма.

В допълнение обхватът на изявата бе допълнително разширен с кратък, но съдържателен и ненатрапващ се анонс към представените творби. Така към артистичната изява дискретно бе въведен образователен елемент – подход, напълно оправдан предвид мястото на събитието – висше училище по изкуствата.

Спокойно би могло да се твърди, че присъстващите на концерта станаха съпричастни на едно завладяващо изкуство от най-висок ранг. В залата звучеше Лист, в присъщия му виртуозен блясък, но и един друг Лист - с неизмерими философски дълбочини и непознат, разтърсващ трагизъм на зрелите и късните години.

Благодарение на огромната динамическа амплитуда и богата звукова палитра, обединени в яркото сценично присъствие на интерпретатора в представите на публиката доби почти зрими очертания могъщата фигура на един гений. Нима това не е достатъчно свидетелство за пълния успех на концертния замисъл и на неговия изпълнител!?Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.