Джакомо Пучини, Giacomo PucciniСъзвездие от български и италиански певци ще изгрее на 13 декември на сцената на Националната опера в спектакъла "Момичето от Златния запад".

Джакомо Пучини, чиято 150-годишнина от рождението отбелязва светът, сам е определял тази опера като една от най-хубавите си, а тя е сравнително рядко поставяна.

Трима от най-известните италиански оперни звезди - Франческа Патане, Мaрко Кингари и Ренцо Дзулиан репетират на софийска сцена в главните роли.

Драмата на отношенията в един класически триъгълник в планината Сиера Мадре в Калифорния - между момичето от бара, бандита и подлия шериф - винаги е била сериозно изпитание за големите оперни артисти.

В суровия свят на златотърсачите се разиграва драма на любовни страсти и опити за нравствено избавление. Този епизод е колкото измислен, толкова и достоверен.

Той представя живота на американците след съдбовните за мнозина събития през 1848 г., когато за пръв път в Колома, Калифорния е открито парче самородно злато. Последиците са разюздана алчност, тотално объркване във всекидневието, безвластие и произвол.

За постановката е поканена Вера Немирова, която дебютира в Софийската oпера. Нашумялата българка, известна в цяла Европа със своите нестандартни и многократно награждавани модерни постановки, е доказала качествата си във Виенската държавна опера, в Дойче опер - Берлин, в "Земпер опер в Дрезден и във Франкфурт на Майн.

Сопраното Франческа Патане ще пее в ролята на Мини.

Режисьорката пренася действието в наши дни чрез наблюденията си върху огромната изселническа вълна от Изток на Запад през последните 10-15 години.

Модерното "златотърсачество" накара хиляди да тръгнат да търсят работа и реализация, напускайки дом и родина понякога завинаги. Както в средата на 19-и век хиляди са били привлечени от "треската за злато" в Калифорния.

Темата за напускането на родината с надежда за по-добро съществуване в чуждата страна е основна в произведението. Около тази тема се завъртат всички останали случки и взаимоотношения, психологически развръзки и драматургични акценти.

Изненада за меломаните е участието на диригента Владимир Гяуров. Художник на декора и костюмите е немският художник Клаус Ноак.

В навечерието на коледните празници ще бъдат извесени пет поредни представления.

Постановката на "Момичето от Златния Запад" е под патронажа на посланика на Италия в София Стефано Бенацо и Италианския културен институт в сътрудничество с Фестивала "Пучини" в Торе дел Лаго, Италия и с подкрепата на Уникредит Булбанк АД и "Жокер медиа".

Премиерата е на 13 декември, а следващите представления са на 14,16,18 и 20 декември.

Източник: НетинфоСамо регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.