На 10 май в Посолството на Република Полша се състоя церемония по удостояване с държавни отличия, присъдени от президента на Република Полша Бронислав Коморовски на изтъкнати български дейци за приносa им в развитието на двустранните отношения и популяризирането на Полша.

Наред с различни видове почетни кръстове, които получиха утвърдени полонисти, културни дейци, завършили в Полша и полски граждани, които са допринесли за утвържаване на взаимните връзки между Полша и България, награди получиха и двама известни музиканти.

Проф. д-р Атанас Куртев е един от най-известните български пианисти, изпълнител с огромен репертоар, изтъкнат педагог и общественик. Дълги години той беше председател на Музикалното дружество “Фредерик Шопен”, което организира няколко издания на престижния конкурс за пианисти “Шопен ин мемориам” във Варна.

Проф. Куртев е един от най-тънките познавачи на Шопеновия клавирен стил и въплъщава своята любов към Шопеновия гений не само чрез многобройните си концерти, на които изпълнява неговата музика, но и като педагог, който възпитава бъдещите български пианисти в дълбоко емоционално и съдържателно разбиране на тази трудна като стил музика.

Проф. д-р Куртев получи „Кавалерски кръст на Ордена за заслуги на Република Полша", външен израз на високата оценка, която дава Република Полша на неговата пропаганда на полската музика като цяло.

„Златен кръст на Ордена за заслуги на Република Полша" получи и полякинята г-жа Анна-Лидия Николова, цигуларка, дългогодишен артист-солист в оркестъра на НМА “Панчо Владигеров”. Съпруга на един от най-интересните и оригинални български композитори, Лазар Николов, г-жа Николова скромно и ненатрапчиво присъства дълги години в българския музикален живот и със своето благородно и артистично излъчване доказва силата на духовните връзки между българската и полската интелигенция.

В края на вълнуващото тържествократка музикална програма изнесоха трима забележителни полски музиканти. Певицата Барбара Замек-Глишчинска (вокал) и пианиста Лех Наперала станаха лауреати на втория международен конкурс за песенни дуа в София в началото на май. Те изпълниха няколко песни, показвайки тънък усет за ансамбловост, високо професионално майсторство и прекрасна комуникация с публиката.

А с цигуларката Юдит ле Моние, пианистът изпълни две творби на Падаревски. Впечатляващо прозвуча първата част на сонатата в ла минор, в която двамата изпълнители показаха бляскав виртуозитет, прекрасен баланс и логично изграждане.

Организирано по един изискан начин, тържеството в Полското посолство създаде не само празнична, но и артистична атмосфера, в която представителите на различни сфери на културата от двете страни получиха достоен прием и възторжено отношение от държавните органи на страната-домакин.Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.