Урната пазеща сърцето на ШопенОкончателна точка на спора от какво заболяване е починал знаменитият композитор и пианист Фредерик Шопен поставя министърът на културата и националното наследство на Полша, Богдан Здроевски. Той забранява на учените да отворят урната, в която във варшавската църква на Светия кръст се съхранява сърцето на Шопен и да бъде изследвно, прилагайки последните достижения на съдебната медицина.

До този момент официалната версия за причината на смъртта на великия композитор на 39 годишна възраст е туберкулоза. Вече няколко години историци и медици поставят под съмнение тази диагноза, предполагайки, че причината за смъртта на класика е друго белодробно заболяване – муковисцидоза.

Според тях, за отговорът на този въпрос могат да помогнат данните от изследване сърцето на Шопен. Първото предложение за отваряне на урната е направено през април миналата година. Живеещите във Франция далечни роднини на композитора веднага са изразили отрицателно отношение към тази идея. Подкрепя я Министерството на културата и националното наследство на Полша.

Фредерик Шопен (1810-1849) умира във Франция, завещавайки сърцето му да бъде погребано в родната Полша. Тялото на композитора е погребано на френска земя и учените смятат, че ексхумацията, освен нейния антихуманен характер, няма да даде яснота по въпроса поради многото изминали години и високата киселинност на почвата.

Внесената министерска забрана има не само юридически, но и финансов характер. Това означва, че  полското Министерство на културата няма да отпусне необходимите за изследвания 50 хиляди злоти (над $15 000)

Източник: ИзвестияКатегории Личности Любопитно Технологии Фредерик Шопен  •  Няма мнения  •  1 Trackback(s)
Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.