Автор: Маргарита Илиева

На 10 октомври в католическата катедрала “Св. Йосиф” се състоя втория концерт от проекта “ Музика на сферите”. Програмата, изпълнена от пианиста Веско Стамболов бе подбрана изключително прецизно: Шопен – Ноктюрно op.27 №2, Балада №4 и Скерцо №4 и Шуман – “Крайслериана”.

Ненастроеният роял и недотам благодарната акустика не попречиха на Веско Стамболов да създаде разнообразни звукови картини и състояния. Пеещият му топъл звук и искрената емоционалност завладяха публиката още в ре-бемолното ноктюрно op.27.

Към изпълнението на Четвъртата балада - една от най-философските творби на Шопен, пианистът подходи много лично. Собственият му прочит и силният романтичен заряд превърнаха баладата в един от върховете на концерта. Последвалото Четвърто скерцо бе изпълнено много ярко и блестящо.

Но безспорната кулминация на концерта беше “Крайслериана” от Шуман. Интерпретацията на Веско Стамболов бе  задълбочена и проникновена - той  умело разгърна и изгради това тъй вълнуващо музикално платно с присъщите му чувствителност и индивидуалност.

Остава да си пожелаем още много такива празници на високопрофесионалното и проникновено клавирно изкуство.Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.