В продължение на почти две седмици, млади дарования от музикални учебни заведения в цялата страна участваха в майсторския клас на Людмил Ангелов. Изборът на репертоара беше съобразен с 200 годишния юбилей на Фредерик Шопен. Изискваше се изпълнение на негови произведения, като младите български пианисти имаха невероятния шанс да изработят избраните от тях пиеси със световноизвестния български пианист.

Майсторският клас се превърна в своеобразен заключителен акорд на поредицата събития в българския музикален живот, ознаменували тази годишнина.

Изкуството на Людмил Ангелов е добре познато у нас. Изпълнител с огромен репертоар, интерпретиращ еднакво убедително различни музикални стилове, той е единственият пианист, който на два пъти поднася на българската публика интеграл на Шопеновите клавирни произведения. Първият път, преди около 20 години, той порази с младежки порив, нежна и неподправена чувствителност и перфектна трасцедентална техника, с което изпълнението му се превърна в истински празник за любителите на музиката в продължение на два концертни сезона.

Вторият път, преди година, той зарадва своите почитатели като изпълни всички Шопенови творби в 10 вечери - един панорамен, задълбочен прочит, разкриващ най-детайлно познаване на тънките нюанси на стила, съчетан с майсторството на зрелия артист.

Концертът на 22 декември 2010г. в голямата зала България разкри до голяма степен силата на българските таланти, които заедно със своя прочут ръководител представиха своеобразна панорама на Шопенови творби от различни жанрове. Всички те музицираха ярко и ентусиазирано, с максимално желание да изявят своето виждане за музиката на най-обичания композитор в световната история на музиката. И съответно, публиката (за съжаление неособено многобройна) успя да чуе изява на пианизъм от висока класа и градиращи се постижения от различни възрасти.

Иска ми се да спомена най-значимите според мен представяния в тази знаменателна вечер - Марина Симеонова, със своето естествено изграждане на Ноктюрно оп.32 №1 и мащабна мисъл в Етюд оп.25 №12, Ангел Иванов, с добре подчертана характеристичност и звукова диференциация в Етюд оп.25 №5, Елица Мирчева, с брилянтна техника и завладяваща емоционалност в Анданте спианато и Голяма брилянтна полонеза, Стефан Бонев, с мъдра и уравновесена трактовка на трудното ноктюрно оп.48№1, съвсем младата Констанца Дюлгерова, която със свой личен почерк представи красивия вътрешен лиризъм на Балада №3 и яркото, запомнящо се изпълнение на Балада №1 от Николай Шаламов, който въпреки младата си възраст, можем да наречем завършен пианист от висока класа.

Съвсем естествено, като кулминация на този концерт се яви изпълнението на ръководителя на курса Людмил Ангелов, очаквано с нетърпение от публиката. Направиха впечатление кратките, но съдържателни и топли думи, които изпълнителят отправи преди това, вдъхвайки увереност и кураж на всички свои възпитаници.

Прозвучалите кратки Шопенови творби от различни жанрове - 2 мазурки, валс от късния творчески период и известния “малък” революционен етюд оп. 10 №12 показаха майсторството на пианиста, съизмеримо със световните постижения на пианистите-шопенисти. Владеене на всички нюанси на звука, агогиката и изграждането на формата, брилянтната, но съобразена със стила виртуозност и магнетичната сила на твроческата индивидуалност на Людмил Ангелов превърнаха сценичната му изява в своеобразен кратък, но ярък фойерверк в края на този дълъг, но интересен концерт.

Остава да благодарим на организаторите от Нов български университет за това, че дадоха възможност един български музикант от най-висока класа да предаде най-ценното от знанията и опита си на младите български дарования, оставяйки у тях незабравимо артистично изживяване.Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.