Автор: Деница Чардакова

На 25 март т.г., в зала "Димитър Ненов" на НМА “П.Владигеров” се състоя възпоменателен концерт за българската цигуларка Красимира Васева, дългогодишен концертмайстор на много симфонични оркестри извън България - Богота (Колумбия), Египет, Тунис, Франция, Италия.

Една от причините този концерт да се организира в Музикалната Академия е дарението от ноти, книги и дискове, предоставено за библиотеката на Академията от дъщерята на Красимира Васева малко след нейната смърт.

Програмата на концерта, подбрана като своеобразен поклон пред светлата памет на Красимира Васева включваше соловата клавирна пиеса на Лист “В памет на мъртвите” в изпълнение на Ростислав Йовчев, Фуга из сол минорната солова соната за цигулка от Бах в изпълнение на Руслан Апостолов, първа част от соната №3 за цигулка и пиано от Брамс, изпълнена от Магдалена Вълчева и Ростислав Йовчев и бавната част от клавирното трио “Думки” от Дворжак в интерпретация на трио в състав Искра Димитрова - пиано, Васил Димитров - цигулка и Васил Казанджиев -виолончело.

Своеобразен акцент в нея бе представянето на първата част на изпълнения от Йосиф Радионов премиерно за България концерт №3 за цигулка и оркестър от Николо Паганини, в клавирния акомпанимент на Зорница Радионова.

В по-голямата си част, изпълнителите-преподаватели и студенти в НМА са познавали Красимира Васева, а някои от тях са били нейни лични приятели. Но коя е тя за широкия кръг музиканти и любители на музиката?

Родена в Русе в разгара на войната, Красимира Васева е дъщеря и внучка на музиканти. Израства в Дупница, където е изселен от комунистическата власт нейния баща Георги Васев. От петгодишна учи цигулка и пиано, а на 10 години вече свири в малкия оркестър, ръководен от баща й.

Животът сред интелектуалци-музиканти, литератори и философи, които също живеят извън София, оказва голямо влияние на формирането на Красимира Васева. След началното си обучение при баща си, постъпва в Музикалната Академия при изтъкнатия цигулков педагог Леон Суружон.

Репертоарът й обхваща най-известните концерти от цигулковия репертоар - Вивалди, Бах, Моцарт, Бетовен, Брамс, Виенявски, Менделсон, Чайковски, Прокофиев, Шостакович, Шимановски, Владигеров, Пипков, Барток и др.

Работи с известни диригенти като Константин Илиев, Добрин Петков, Димитър Манолов, Кармен Морал, Федерико Гарсия-Вихил, Йен Чен, Ървин Хофман и др.

През 1999г. е избрана като една от 40-те най-добри концертмайстори в света да участва в Концерта на хилядолетието в Ню Йорк, организиран от ООН, папа Йоан Павел II и президентите на най-развитите страни в света.

Освен музиката, Красимира Васева се занимава с астрофизика и философия, участвайки в редица международни симпозиуми и семинари с доклади на различни теми. В ролята си на музикален педагог, който разглежда теоретично проблемите на цигулковото изкуство, тя пише редица книги, най-известната от които е “Преподаването на цигулка” (на испански), която изследва най-важните моменти от работата на цигулковия педагог.

Като подготвителна методология, книгата се използва от много страни в Латинска Америка. Като професор в Националния Университет в Богота (Колумбия) в продължение на много години, тя обучава много талантливи цигулари, част от които печелят награди от конкурси в Русия, Германия, Англия, Франция и САЩ.

За нея, са написани прозиведения за цигулка от двама арабски композитори Ахмед Ашур и Салах ел Махди.

Красимира Васева оставя следа в паметта на хората със своята независимост на мисленето, дълбока съдържателност на изказа и забележителна широта на познание в почти всички области на науката и изкуството. Всички нейни приятели са били щастливи да познават една изключително талантлива, всеотдайна и духовно богата личност.Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.