Автор: Меглена Каменова - дългогодишен корепетитор във Вокалния факултет в класа на проф. Павел Герджиков

На 2 октомври 2010г., в залата на Националната Музикална Академия “Проф. Панчо Владигеров”, с матине от 11ч., се състоя тържествен концерт, който за дълго ще се помни от публиката, изпълнила до краен предел концертния салон. Събитието съвместяваше отбелязването на международния ден на възрастните хора, на музиката и поезията, които се честват на датата първи октомври, a също и навършването на кръгли годишнини от съществуването и активно ангажираната дейност на основаното преди 20 години Благотворително дружество “Донка Паприкова”, както и действащия вече цяло десетилетие към него клуб, наречен поетично и красноречиво “Сребърна есен”.

Началото на творческата част постави изпълнението на пиесата от Пабло Сарасате “Интродукция и тарантела” в изпълнение на младата цигуларка Йоанна Русева в съпровод на пиано на Павел Христовски. Изпълнението бе проведено със стабилно подиумно поведение, напевен и пълнокръвен звук, както и с натрупани инструментални, технически умения.

Последва вокално изпълнение на певицата Аделина Галова, която представи ария на Елвира от операта “Дон Жуан” от Моцарт и българската песен “Еленке” на Людмила Прокопова. Студентката, която завършва НМА “Проф.Панчо Владигеров” в класа на проф. Мила Дюлгерова притежава интересна индивидуална темброва бленда. Хубавото впечатление от представянето й бе подкрепено с убедително сценично присъствие и качествено изнасяне на словестния текст. Сътрудник в нейното участие бе и пианистката Боряна Ламбрева.

След поетичната част, осъществена от Марияна Кадемова, наградена през 2008г. от Министерството на културата за висок творчески принос в българската култура е автор на поетични сбирки, разкази и есета, на сцената отново се появи този път солово пианиста Павел Христовски, носител на Голямата награда “Андрей Стоянов” от Международния конкурс “Вива пиано”, проведен в София по-рано тази година.

След изпълнението на "Анданте спианато" и "Голяма брилянтна полонеза" на Шопен от Христовски, той може спокойно да бъде вписан в гилдията на Шопеновите интерпретатори, представители на различни поколения. Характерни черти на изпълнението на младия пианист бяха напевния тон, естественото фразиране и качественото звукоизвличане, с което се постигна убедително тълкуване на стила на гениалния полски композитор.

Респектиращо и емоционално приповдигнато бе изпълнението на пианиста доц. Ростислав Йовчев - преподавател в НМА. Неговото участие вдигна високо летвата на професионализма и художествената интерпретация в концерта. Прозвучаха две пиеси - “Пристанището” и “Триана” от сюита “Иберия” на изтъкнатия представител на испанската композиторска школа Исаак Албенис.

Бравурният замах, бляскавата инструментална звучност, пламенния темперамент и не на последно място впечатляващата лекота, с която пианистът преодоляваше всякакви технически препятствия направиха изпълнението му ефектно и разбираемо за слушателите.

Като своеобразен мост към финалното изпълнение, поетесата и писателка Надя Петрова, професионална цигуларка, плодовит автор с 12 книги, сред които е “Повелята на живота”, посветена на Донка Паприкова, рецитира своето стихотворение “Запис”, вдъхновено от “трудния, благороден и прекрасен труд” на диригентката на Хора на софийските момчета доц. Адриана Благоева. Именно тяхното изпълнение бе избрано от организаторите за кулминация на юбилейния концерт.

Очарование и възхищение предизивика изпълнението на “Химн на народните будители” от Добри Христов, "Лопа Троп" от Николай Кауфман и “Българска земя” от Йосиф Чешмеджиев. Неведнъж са били отбелязвани високите художествени и педагогически постижения на диригентката Адриана Благоева за респектиращото равнище и постиженията на хоровия колектив и безупречното ансамблово музициране на “софийските момчета”. Заслуга в това участие има ценното сътрудничество и клавирна подкрепа на хормайсторката на състава Зорница Гетова.

Накрая, изразявайки удовлетворение от подготовката и реализацията на това празнично събитие, отправяме благопожелания за дълголетно съществуване и плодотворна дейност на благотворителното дружество “Донка Паприкова” и клуб “Сребърна есен”. Честит юбилей!Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.