“Завещание”- последните клавирни творби от Йоханес Брамс

С това насочващо заглавие, на 26 май т.г., в рамките на фестивала “Софийски музикални седмици”, известната наша пианистка и професор в НМА “Панчо Владигеров”- Жени Захариева представи късните цикли оп.117, 118 и 119 от Йоханес Брамс.

Програмата беше интригуваща по много причини. Късните клавирни творби на композитора представляват неговата житейската и творческа равносметка, въплътена във формата на романтична миниатюра.

Преобладават интермеците, които създават атмосфера на спокоен размисъл, прекъсван от емоционални изблици, в които дълбоките чувства си изливат на един дъх, в непрекъсваема мелодична линия, която обхваща всички компоненти на многоплановата фактура. Освен тях, в клавирните пиеси оп.118 и 119 има и балада, романс и рапсодия, които развиват в градация звуковите мащаби на тези два цикъла.

Трите късни цикъла поставят чисто специфични особености при избора на темпо, балансирана агогика, съобразена с диханието на музикалната мисъл, звукова пространственост и постепенна градация на динамиката, както и нейното мъдро “оттегляне” в края на вълнуващата повествователност.

Бих казал, че изпълнението на Брамс е “запазена марка” на Жени Захариева. Българската публика още помни майсторското й изпълнение на втория клавирен концерт, а късните клавирни цикли са любим нейн репертоар. И именно за тяхното изпълнение Жени Захариева е аплодирана възторжено от публиката по света и отбелязвана с респект от авторитетната критика.

За пореден път, в тази фестивална вечер почитателите на нашата известна пианистка преоткриха толкова философски истини за живота, а мъдростта на автор като Брамс попиваше всеки детайл на музиката, който Жени Захариева показваше по различен начин.

Направи впечатление индивидуалния подход на пианистката да подчертава важни за формата модулации, вътрешно диалогични гласове, обединени и изградени постепенно с грандиозен мащаб. Така внушено, дълбокото послание на тази съдържателна музика достигна до всеки един слушател, при това със силен емоционален заряд и проникновена музикална мисъл.

Със своята идея да представи това своеобразно “завещание” на Йоханес Брамс и реализацита му на световно ниво, концертът на Жени Захариева се превърна в един от най-впечатляващите в първите дни на фестивала. Това вълнуващо събитие бе особено ценно с изтъкване на съдържателната страна на музиката, като носител на истинските духовни ценности на голямото изкуство.Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.