За пореден път, слънчева Стара Загора стана домакин на клавирния конкурс „Класика и съвременност“.

Основан през 1998 г. по инициатива на проф. д-р Атанас Куртев от НМА "Панчо Владигеров" - София и г-жа Мариана Маринчева от СМУ "Христина Морфова" - Стара Загора, първият клавирен конкурс „Виенска класика” включва конкурсна програма само от творби на тримата велики виенски класици – Хайдн, Моцарт и Бетовен, а участниците са разделени в 3 възрастови групи. Следващото издание прибавя и четвърта група до 30 години, а по предложение на домакините от Стара Загора, от 2002 год. в програмата се включва и съвременна творба.

През годините в журито на конкурса, който носи вече името „Класика и съвременност“, участват освен учредителите проф.д-р Атанас Куртев и Мариана Маринчева, така и ярки представители на клавирното изкуство у нас - проф. Виктор Чучков, проф. Красимир Гатев, проф. Димо Димов, както и композитора Петър Петров.

Ивайла Кирова, Мария-Елена Фернандес и Мария Принц са безспорни авторитети в Австрия и Германия, а включването им в журито винаги е било високо оценено не само от организаторите, но и от участниците в този престижен за страната ни музикален форум.

Конкурсът тази година се проведе от 16 до 19 октомври. Международното жури, председателствано от проф. д-р Атанас Куртев включваше проф. Маркус Праузе от Виена, проф. Сун Йонг Ро от Германия, Мариана Маринчева от НУМСИ- Стара Загора и пишещия тези редове (Ростислав Йовчев).

На 16 октомври в залата на реставрираната сграда на операта в града се състоя концерт на членове на журито, което е отдавнашна традиция. Тримата участници - проф.д-р Атанас Куртев, проф. Маркус Праузе и Ростислав Йовчев предложиха разнообразна като стил и автори взаимодопълваща се програма, съответстваща напълно на името и целите на конкурса. Бах-Лист, Шуберт, Шопен, Лист, Чайковски, Скрябин, Шимановски и Веселин Стоянов разкриха пълната палитра на ярки композиционни таланти, които по различен начин, но с еднаква убедителност разкриват музикална образност с различни творчески средства. Те бяха аплодирани от млада и възторжена публика.

Като цяло, през четирите дни на конкурса направи впечатление изключително високото ниво на представяне на трета и втора възрастови групи, където се очертаха върховите постижения на конкурса. Съответно това бяха носителите на първите награди: Лора ал Ахмад, 17 годишна от класа на Александър Василенко и Атанас Янчев, 15 годишен от класа на Михаил Славов и двамата от НМУ „Любомир Пипков“ в София.

Високото ниво на представяне позволи на журито да разпредели повече награди сред участниците. Втора награда от трета възрастова група получиха Кристина Йоргова от НУМСИ „Христина Морфова“- Стара Загора, с преподавател Златка Дончева и Ангел Николов, студент от НМА „Панчо Владигеров“, от класа на доц. Борислава Танева, Трета награда бе връчена на София Пишманова от НУМСИ „П.Владигеров“- Бургас.

Във втора възрастова група, втората награда бе разделена между Георги Василев от СОУ „Хр.Смирненски“, гр. Септември, ученик на Дарина Кантарджиева и Георги Белчев от НУМСИ-Стара Загора, ученик на Мариана Маринчева. И двамата изненадаха журито и публиката със стилното и зряло за възрастта им (само 12-13 години) пресъздаване на неособено атрактивния за това поколение ранен класицизъм на Хайдн и Моцарт.

Трета награда разделиха Александра Симеонова от СОУ „Антим I“ в Казанлък, ученичка на Елена Юлиянова и Николай Желязков от НУИ „Веселин Стоянов“- Русе в класа на Евгени Желязков.

Първата възрастова група разкри друг тип таланти. Участниците, все още в ранна детска възраст, между които имаше и такива ненавършили седем години, покориха слушателите със своите първи творчески постижения. Трите първи награди бяха връчени на Александър Стоянов от Музикалното училище в Русе с преподавател Красимира Иванова, Валерия Василенко и Калина Янчева от НМУ-София, с преподаватели съответно Емилия Канева и Михаил Славов.

За съжаление групата до 28 годишна възраст, включваща студенти и опитни завършили пианисти не донесе така желаните високи изпълнителски постижения. Неизработеност, странни в стилово отношение изпълнителски решения, бледо артистично присъствие бяха впечатленията от представянето на участниците. Раздадени бях две трети награди - Мартин Дафинов от АМТИИ-Пловдив с преподавател доц.д-р Ромео Смилков и Го Юн Ким от Реп. Корея, студентка на проф. Михаел Келер от Висшето училище за музика в Мюнстер, Германия.

Тази странна разлика в постиженията на малки и големи поставя сериозен въпрос пред тези, които определят стратегията в българската култура и музикално образование. Все по-засилващата се демотивация на тези, които завършват специализираните средни музикални учебни заведения у нас, напускането на професията като неатрактивна откъм изяви в родната страна и неносеща адекватни средства за препитание се превръщат в сериозен проблем в поддържането на високо професионално ниво.

Конкурс като завършилият току-що в Стара Загора съдейства пряко за „поддържането на огъня“ сред младите музиканти.

За успеха на това музикални събитие, както за региона, така и за българската музикална култура, трябва да благодарим на организационния комитет с председател директорката на НУМСИ „Христина Морфова“ - неуморната и винаги усмихната Розета Величкова; хомогенният и непознаващ умора нейн екип - именитите клавирни педагожки Мариана Маринчева, Златка Дончева, Павлина Кангарова и др.; решаващата финансова и логистична подкрепа на община Стара Загора и лично на кмета Живко Тодоров. Не можем да отминем и любезното съдействие на посолствата на Австрия и Корея, с които международното участие в конкурса става по-лесно осъществимо; НМА „Панчо Владигеров“ като най-старото и авторитетно музикално учебно заведение в страната и организациите, които в сложната икономически обстановка не престават да помагат.Категории  •  Няма мнения  •  0 Trackback(s)
Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.