Конкурс за Младежкият Оркестър на Европейския съюзНа 20 декември и 31 януари в София ще се проведе прослушване за инструменталисти за Младежкият Оркестър на Европейския съюз, EUYO, чийто ръководител е Маестро Владимир Ашкенази. За първи път след влизането ни в ЕС, ще имаме реален шанс да получим места за наши млади музиканти в EUYO. Над 90% от членовете на оркестъра продължават своята работа като професионалисти в най-добрите оркестри по света.

Какво представлява Младежкият Оркестър на Европейския съюз EUYO (European Union Youth Orchestra)?

EUYO осигурява неоценимо професионално развитие за своите членове - младите оркестрови музиканти. Той предоставя уникалната възможност за съвременен тренинг на млади оркестранти, осъществявайки мост между обучение и концертна дейност в света на професионалната музика. Над 90% от членовете на оркестъра продължават своята работа като професионалисти. 
   
Екипът на EUYO подготвя артистичния сезон 2009/2010 на оркестъра, който ще бъде под ръководството на Маестро Владимир Ашкенази и ще приветства с добре дошъл гост -диригента Маестро Андрю Литън.


През сезона 2009/2010 EUYO ще осъществи турнета в най-престижните концертни зали на Австрия, Холандия, Италия, Швейцария и Германия, като основните творби, включени в програмите, са на музикалните колоси Чайковски и Шостакович.

Турнето е предшествано от интензивна работа, състояща се от индивидуални, групови и общи репетиции, водени от световноизвестни педагози. По време на Лятната репетиционна резиденция, EUYO ще се обедини и с Leverhulme Summer School, в рамките на което участващите ще имат възможност да изпълняват и камерна, и солова музика и да изнесат първите концерти за сезона.

След репетиционния период оркестърът започва интензивна концертна програма в най-престижните зали на света.

Музикантите на EUYO не получават заплата, но абсолютно всички разноски по тяхното пребиваване, храна и пътни се покриват от EUYO.

Как можем да станем членове на състава на EUYO?

Прослушването е освободено от всякакви такси. То се осъществава ежегедно в различни страни на Европа и успешно представилите се кандидати ще бъдат поканени да се присъединят към оркестъра за следващия сезон: на лятното - на 2009 и пролетното – на 2010 турне. Членството е само за един сезон, но всеки, вече участвал в оркестъра, е добре дошъл и на следващите концертни турнета в рамките на възрастовата граница, определена за EUYO.

Къде ще се състоят прослушванията?

Предварителните прослушвания ще се състоят в 27 те страни, членки на ЕО. За България на:

20.12.2008 г. (събота) Зала на НМУ „Л. Пипков” ул. „Оборище” 17 - Прослушване на национално ниво – предварителна селекция

31.01.2009 г. (събота) Зала на НМУ „Л. Пипков” ул. „Оборище” 17 - Прослушване от представители на EUYO на издържалите предварителната селекция кандидати.

http://www.nationalmusicschool.hit.bg/

и на адрес

http://www.euyo.org.uk/auditions/auditionsEU

Кой може да се яви на прослушване?

Без да има формални изисквания, кандидатите следва да бъдат професионални музиканти, преминаващи редовен курс на обучение по различните инструменти в музикалните училища или академии. Те трябва да са граждани на страните - членки на ЕО и да са на възраст между 14 и 24 години включително, до 31.12.2008.

Какъв да бъде Вашият репертоар?

Вие трябва да представите една пиеса по свой избор (напр. част от концерт, соната и т. н.). При необходимост ще Ви бъде осигурен корепетитор. Освен това трябва да представите извадки от оркестрови трудности, както са публикувани и изтеглени в PDF формат от:

http://www.euyo.org.uk/auditions/extracts.htm

За ударни инструменти се изискват само извадки от оркестрови трудности (без пиеса).

Някакви предварителни изисквания?

Ключът към успешното представяне е подготовката на оркестровите трудности. Моля, подгответе ги старателно, разучете и  чуйте цялостно творбите. Запознайте се с авторите, представени в списъка, научете повече за епохата и изпълнявайте акуратно указаните щрихи, динамични, ритмични и всички други указания от нотните материали.

Какви са основните категории в оркестъра?

„Пълноправен член” - това са успешно издържалите предварителните прослушвания кандидати, които ще бъдат поканени да участват в турнето.  Моля, имайте предвид, че големината на оркестъра се определя от състава му по различните творби, включени в репертоара. Това означава, че някои изпълнения и концерти са с по-малък състав и независимо от избора Ви за пълноправен член, е възможно да не бъдете включен в състава на определена концертна програма. Това не прекратява участието Ви в другите концертни програми.

„Резерви” - Това са тези, които отговарят на поставените условия, но не са включени в състава на оркестъра. Те могат да имат шанса да бъдат поканени за някои от концертните турнета през сезона. Ние нямаме възможност да определим позицията, им, но в случай на отсъствие на някой от пълноправните членове, те могат да заемат неговото място. Това се определя от педагозите по секции.

„Насърчавани членове” - са изпълнители, които ще бъдат определени като потенциални бъдещи кандидати и членове на оркестъра за следващите турнета или прослушвания. Много от сегашните и вече успели членове на EUYO са били в листата на насърчаваните.
 
„EUYO Leverhulme Summer School” - Лятното училище на Тръста на фондация Leverhulme е предназначено за кандидати, които са определени като надеждни за бъдещи участия в турнета на оркестъра, но имат нужда от продължаващо индивидуално обучение. Лятното училище дава възможност за развитие на потенциала на участниците в него и ги подготвя за предстояща работа в оркестъра през следващи години като пълноправни членове. И още веднъж - много от сегашните и вече успели членове на EUYO са били участници в Лятното училище.Категории Анонси Конкурси Новини Събития  •  Няма мнения  •  1 Trackback(s)
Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.