Класическата музика прати бебетата по-умниКак се отразява класическата музика на бебетата? Има различни мнения, но много експерти мислят, че може да стимулира мозъка по начин, който подпомага образователното и емоционалното развитие.

Позната като „Моцартов ефект”, теорията подкрепя твърдението че повишава коефициента на интелигентност, подобрява здравето, заздравява семейните връзки и дори вярва в създаването на рядко срещаните деца-чудо.

Множество изледвания заключават, че да се пуска музика на бебета в утробата и в ранните години помага за изграждането на нервните връзки, по които мислите и информацията пътува. Проучване предполага, че може да стимулира алфа вълните в мозъка, създавайки усещане за покой; наскоро изследване на малки деца установи, че те се успокояват от нея.

Във Флорида по закон има изискване всички държавно финансирани предучилищни заведения да пускат класическа музика и много американски болници раздават дискове с класическа музика на родилките.

В Обединеното Кралство много родители също са възприели тази теория, като по-рано тази година диска на Класик ФМ „Музика за бебета” е бил няколко седмици на върха на класациите за класическа музика.

В Ню Хампшир се провеждат серия концерти за най-малките, включително и тези в утробата.

„Както е жизнено важно да се храним с доброкачествена храна от самото начало, толкова силно ни влияе и музиката, която чуваме в най-ранна възраст, дори в утробата”, коментира Питър Киндърсли от издателската империя Дорлинг Киндърсли.

Проектът е замислен специално за бебетата и прохождащите деца, поради факта че те рядко са добре дошли в концертните зали.

Професор Пол Робъртсън, водещ експерт в тази сфера казва, че е важно най-добрата музика да бъде достъпна за бебетата във възможно най-ранния стадий на тяхното развитие.

„Има убедителни научни доказателства за това, че музиката която чуваме в най-ранна възраст значително се отразява на начина, по който нервните връзки се изграждат по време на развитие”.

Източник: BBCКатегории Любопитно  •  Няма мнения  •  1 Trackback(s)
Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.