Нобуо Уемацу, композиторНобуо Уемацу (Nobuo Uematsu) е японски композитор и музикант, най-известен като автор на музиката към серията видео игри Файнъл Фентъзи (Final Fantasy). Той е един от най-известните и уважавани композитори в света на видео игрите. Нобуо е самоук музикант - научил се сам да свири на пиано на 11 години, вдъхновен от музиката на Елтън Джон.


Уемацу започва работа в компанията Square (по-късно обединила се с Enix и преименувала се на Square-Enix) през 1986, където става известен с написването на музиката към Файнъл Фентъзи. След близо 20 години прекарани в Enix, той напуска компанията и основава собствена такава с типично японското име Smile Please („Усмихни се, моля"). От тогава той продължава да композира музика за видео игри.


За мен Уемацу-сан е олицетворение на успял съвременен творец на класическа музика и записите му намират специално място във фонотеката ми. За съжаление концертите му са рядко явление и билетите се изкупуват месеци по-рано като малцина са щастливците успели да го слушат наживо.


Вижте началната мелодия от Файнъл Фентъзи 7 в изпълнение на Японска Филхармония от турнето Final Fantasy - Tour de Japon.  

  

Очаквайте изчерпателен материал на тема творчеството на Нобуо Уемацу на сайта на Classical-Bg скоро!Категории Любопитно Технологии Гейм музика Нобуо Уемацу  •  Няма мнения  •  0 Trackback(s)
Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.