Класическа музика на улицатаНяма сигурно доказателство за това дали музиката има силата да пази от мечки или вълци, но очевидно притежава възможностите да държи настрана нежеланите младежки групички, когато се пуска класическа музика. Такъв е поне случаят в Тампере, Финландия.

Подобни експерименти има сега и в Лохия, където средновековна църковна музика се пуска в парк, който до този момент е привличал млади безделници. Според първите резултати изглежда, че това също работи.

„За да бъдем честни, практикуваме това от лятото насам”, пояснява Дик Собот, изпълнителен директор на компания за недвижими имоти в центъра на Лохиа.

Вандализмът, хвърлянето на отпадъци и чупенето на прозорци достигат до такава степен в Лохиа, че хората на практика биха сграбчили всяка идея.

Класическа музика се пуска вече 10 години, за да бъдат обезкуражени шляещите се около задния вход на търговския център „Коскикескус” (в превод "крайречен комплекс" - б.пр.) в Тампере, Финландия. Младите хора не ценят много този вид музика, за това не се задържат дълго. Идеята е била предложена от местната полиция, заради получени оплаквания от мола.

Един от входовете на търговския рай е покрит и предпазен от вятъра и събира групички млади хора, които се мотаят наоколо и безпокоят възрастните. Търговският център последвал съвета на полицията, който се базирал на опити в САЩ, и номерът успява. Има също така, документирани успешни случаи в Обединеното Кралство.

По време на ремонт, ефектът на музиката в Коскикескус е бил изпробван на място. Когато радиото е било изключено за известно време, групи младежи започнали да се стичат наново.

„Нужно е само радио с класическа музика” докладва мениджъра на собствеността, Ристо Лукари от "Коскикескус". Радиото се включва, когато се отворят вратите сутринта и се изключва със затварянето на мола, като същевременно звукът е достатъчно силен, че да не безпокои съседите.

В експеримента в Лохия, записаната църковна музика звучи от ранния следобед до 22 часа.

Йуха Какури, програмен директор в Метрорадио, което подготвя програмата на радиото за класическа музика, казва че е чувал за практиката, и че тя само цели хората, които се мотаят безцелно да се почувстват неудобно.

Той предполага, че ритмите на класическата музика имат склонност да дразнят ухото на младите хора, които са свикнали повече на видео игри, телевизионни програми и поп музика.

В следобеда, Верди звучи за хората от Тампере.

„Пълна глупост”, казва за музиката Пенти Мескус докато свива цигара.” Моите музикални вкусове са малко по-различни”.

Тези от компанията обаче, не изглеждат прекалено обезпокоени от операта. „Да, звучи доста странно, когато послушаш известно време”, допуска Паули и Петер Калениус. “Но не се забелязва много, когато разговаряш по този начин”.

Анмари Пурола, Сини Сепанен, Йухо-Лори Лаксо и Михаил Кастриус изхвърлят останките от пица на парче наблизо. „Аз доста харесвам тази музика. Не, наистина е така!” казва Пурола.

Мениджърът на Коскикескус е опитал да разпространи идеята за класическата музика на други мениджъри, но досега само в Лохия са взели идеята.

В Хелзинки, изпълнителен директор на големия мол „Форум” в центъра споделя, че дори и не са се замисляли да използват музика като средство за разпръсване на тълпата.

Същевременно в Сейнайоки, директорът на мениджмънта на мола Торикескус допуска, че би било добра идея - да се прочистят улиците през нощта, след като баровете са затворили.

Иржа Хаваринен

Източник: Helsingin SanomatКатегории Любопитно  •  Няма мнения  •  0 Trackback(s)
Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.