Български музиканти в ирландски оркестърПредстои най-голямото турне на Дъблинската филхармония в Съединените щати, което ще даде възможност на американците да се докоснат до таланта на ирландските музиканти. На практика обаче това ще стане трудно - в ирландския оркестър свирят предимно българи, съобщава Irish Times. Според вестника тази ситуация е резултат от рецесията през изминалите месеци. Първата жертва на икономическата криза е бил Ирландският камерен оркестър и пропадналото им декемврийско турне, чийто диригент е трябвало да бъде Максим Венгеров, заради оттегляне на основния спонсор.

Каква е перспективата за дъблинската филхармония и нейното турне с 49 концерта в Щатите от януари до март догодина, при положение че през миналия месец отпадна единственият й концерт в националната концертна зала? Турнето има спонсор и зад него стоят основните ирландски културни и туристически институции в САЩ. Най-очакваната част от програмата, която трябва да зарадва ирландската част от публиката, е келтската. Но "келтите", които трябва да я представят, са в малцинство... В момента повечето оркестранти на сцената са от България. Нещо повече - на официалната уебстраница на дъблинската филхармония ни посреща фотография на българските музиканти, дирижирани от Дерек Глийсън в софийската зала "България". Видеото в Youtube, в което оркестърът изпълнява Дворжак под диригентството на Глийсън, пак е от концерта в зала "България".

В професионалната биография на Глийсън също е пълно с български следи - има най-малко пет български оркестъра, които е дирижирал, сред които оркестърът на БНР, филхармoния "Булгарика", Врачанската филхармония, на Пловдивдската опера и др. Българските музиканти винаги са били част от плановете на настоящата Дъблинска филхармония: в последните месеци заради рецесията голяма част от ирландските музиканти са съкратени. А в оркестъра на местните музиканти се плаща ирландска заплата, а на българските - българска. Резултатът е, че в Дъблинската филхармония, която през януари ще пресече океана, за да зарадва почитателите на ирландската музика, ще има всичко на всичко двама ирландски музиканти освен диригентите и солистите. Останалите са българи и те със сигурност ще свирят с автентично славянско чувство цялата руска програма (Глинка, Шостакович, Чайковски). Въпросът е как българските музиканти ще изпълнят автентично келтската програма и какво ще разбере американската публика от ирландски оркестър с български музикант, се питат от Irish Times.

Източник: Дневник бгКатегории Любопитно Събития Максим Венгеров  •  Няма мнения  •  0 Trackback(s)
Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.