Равел, Болеро, Боцето (Ravel Bolero)Класическата музика е консервативно по своята същност изкуство. Така поне мислят повечето хора.

Морис Равел (Maurice Ravel) е роден на 7 март 1875 г. в градчето Сибур, разположено близо до испанската граница. Баща му по произход е швейцарец, а майката - баска. С тези факти се обясняват две от най-отличителните черти в характера на композитора - неговата "часовникарска" прецизност и буйният му "испански темперамент".

Стихията на танца преминава през цялото творчество на Равел, но в нито едно произведение на композитора тя не се проявява така ярко и неудържимо-пленително, както в "Болеро".

Знаменитата тема от 17 такта, зараждаща се в леко звучащата флейта на фона на абсолютно неизменна ритмична формула се повтаря многократно, всеки път инструментирана по новому. С всяко повторение силата на звучността нараства, тембровата палитра разцъфтява, усилва се динамичното напрежение. Звуковата маса расте и се разширява като неудържима лавина. Именно с "Болеро" (1928) светът научава името на композитора. Равел разказва колко учуден и зарадван бил, когато дочул някакъв нюйоркски докер да си тананика произведението му.

Kомпозициите на Морис Равел, които се открояват с логичност, завършеност, професионално съвършенство, звукова и ритмична изразителност. Не е случаен фактът, че сам Дебюси го е наричал "факир-чаровник".

Вижте Болерото на Равел в анимираната от Бруно Боцето (Bruno Bozzeto) поредица от кратки филми "Allegro non troppo".

 

Част I

 

Част II

 

Уеб сайта на Бруно Боцето.Категории Любопитно  •  Няма мнения  •  1 Trackback(s)
Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.