Автор: Деница Чардакова, магистър по хорово дирижиране от НМА "Панчо Владигеров"

На 11 декември т.г. в зала “Филип Кутев” на Съюза на българските композитори се състоя концерт, част от музикален празник „Петко Стайнов” 2010 и посветен на Световния хоров ден. На една сцена, в препълнената зала на СБК се събраха Софийски камерен хор „Васил Арнаудов”, Смесен хор „Петко Стайнов” при Народно читалище “Искра-1860”, Казанлък, Академичен хор „Света Параскева” и Хор на слепите „Акад. Петко Стайнов”.

Поводът за това събитие бе издаването на първия двуезичен сборник (на български и английски език - бел.ред.) с хорови песни създадени от Петко Стайнов. Песните са умело подбрани от известната наша хорова диригентка и професор в Националната Музикална Академия “Панчо Владигеров”, Теодора Павлович. Част от тях прозвучаха в концертната програма и дадоха възможност на публиката да се докосне за пореден път до таланта на композитора, наслаждавайки се на красиви, обичани и често изпълнявани български хорови творби.

Особено ярко се откроиха произведения като „Изгреяло ясно слънце”, „Ела се вие, превива”, „Израсла е трепетлика”, „Валс”, „Ръченица”, „Грейнала ясна звездица”.

Песните успяха да достигнат до съзнанието на слушателите и да ги накарат да вникнат в дълбокия замисъл, който се съдържа в тях, благодарение на майсторското музициране на изпълнителите и техните диригенти - Теодора Павлович, Петър Матев, Младен Станев и Галина Луканова.

Кулминация на концерта бяха произведенията „Изгреяло ясно слънце” и „Ръченица” (из симфоничната сюита „Тракийски танци”) в транскрипция за смесен хор на Надя Тончева, преподавателка от НУМСИ “Христина Морфова”, Стара Загора.

Интерпретацията на първата творба показа задълбочено познаване на музикалната форма и умело използване на контрастни изразни средства в изграждането на цялата песен, която по своята значимост може да бъде сравнена с някои от известните хорови балади на Петко Стайнов. А „Ръченица” заема едно от първите места не само като известна оркестрова пиеса, но и като виртуозна творба, разкриваща в голяма степен професионалните изпълнителски и диригентски възможности на един хоров състав.

Завършекът на концерта бе изпълнението на народната песен от македонския край „Що ми е мило и драго”, хармонизирана от Петко Стайнов за мъжки хор, а през годините позната на публиката и във варианти за женски и смесен хор.

Вечерта, посветена на Петко Стайнов, разкри богатство от образи, ярка емоционална среда и достави естетическа наслада на присъстващите. Над всичко това се усещаше стилът на истинския творец, който не може да бъде сгрешен дори от непрофесионалния слушател.

С издаването на този сборник хорови песни, се обогатява емоционалния свят на всички онези, които по един или друг начин са свързани със създаване и разпространение на хоровото изкуство. Творбите даряват нови знания и спомагат за придобиването на творчески умения, които са особено необходими на младите хорови диригенти и изпълнители, започващи своя път в българското хорово изкуство. Защото, както е казал Петко Стайнов:

„Задача на всички, които носят едно дарование е да творят наше национално изкуство. Само чрез такова изкуство ще бъдем близки на своите и интересни на чуждите, и само чрез него достойно ще можем да участваме в международния културен живот”.Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.