На 7 юни, в малката и уютна “бяла” зала на НМА “проф. Панчо Владигеров” бе представена книгата на проф. д-р Иван Бакалов “Генезис и адекватностни характеристики на диригентския жест”.

Събитието представляваше част от програмата на фестивала “Софийски музикални седмици”, а издаването на книгата стана възможно благодарение на проект на катедра “Дирижиране” в Музикалната Академия.

За младото поколение името на автора е малко познато, затова ще си позволя да припомня най-важните страни от неговата биография. Роден в Стара Загора, проф. Иван Бакалов учи пиано при Димитър Ненов и завършва дирижиране при Асен Димитров през 1955г. Осъществява двугодишна специализация във Франция в Парижката Национална Консерватория, където гастролира с реномирания Национален оркестър на Франция през 1961г.

Дирижира почти всички български оркестри, а педагогическата му дейност в Музикалната Академия започва през 1964г. Последователно е преподавател по четене на партитури, свирене в оркестър и доцент и професор по дирижиране.

Член на жури на наши и международни конкурси и председател на Специализирания научен съвет към ВАК в течение на много години.

Проф. д-р Иван Бакалов е музикант с енциклопедични познания в музикалното изкуство, дълбоко изследващ тайните на трудната дейност на диригента, подготвил едни от най-ярките представители на българското диригентско изкуство, които развиват своята дейност и днес. Достатъчно е да споменем имената на Юли Дамянов и Славил Димитров, които са сред най-талантливите и професионално подготвени наши диригенти.

Книгата на проф. д-р Иван Бакалов е всъщност публикация на неговия докторат, блестящо защитен преди повече от 20 години. Години наред студентите по дирижиране изучават принципите залегнали в него, ксерокопирайки единствения екземпляр, оставен в библиотеката на НМА.

Благодарение на изданието, това ценно помагало става достояние на широк кръг музиканти, които искат да задълбочат познанията си в диригентското изкуство. Написана на достъпен, но високопрофесионален език, наред с всички други качества, книгата притежава едно много важно достойнство: разглежданите проблеми в нея се третират музикантски, а не са само практически обусловени. Всеки диригентски жест е обяснен и свързан с музикалната интерпретация, като са дадени широк кръг примери от различни стилове и епохи.

Издаването на тази полезна книга и представянето й от водещи специалисти в тази област, като акад. Васил Казанджиев и проф. Пламен Джуров, е не само професионален подарък за бъдещите поколения диригенти, но и достойно заслужена оценка на многостранната дейност на именити наши музиканти от близкото минало, какъвто е проф. д-р Иван Бакалов.Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.