Cats - Andrew Lloyd WebberС озвучителна система за 50 000 лева - микрофони за артистите и дигитален пулт, се сдоби Музикалният театър заради мюзикъла "Котки" на Андрю Лойд Уебър.

Първата в България постановка на "Котки", осъществена със съдействието на Really Useful Group ltd, ще има 50 представления за една година (каквито са обичайните условия в договорите с агенцията на Уебър) - осем от тях ще са през февруари.

Премиерните спектакли са тази вечер и на 5 февруари. В антракта зрителите ще получат чаша вино "Шато Памидово", съобщи БТА.

"Значителни са и разходите за костюми и декори, но имаме отстъпка за авторските права. Дават ни също възможност да направим своя постановъчна версия, а не на реплика, което рядко се случва", отбелязва проф. Светозар Донев, режисьор на спектакъла и директор на театъра. Той е преместил действието върху покривите вместо в заден двор, както е в оригинала по стихове на Томас Стърн Елиът и неговата "Книга за практичните котки на Бай Посум".

По думите на Донев, Уебър е доволен от предишните постановки на негови мюзикъли в Музикалния театър, които е гледал на запис ("Йосиф и фантастичната му пъстра дреха", "Исус Христос суперзвезда", "Евита"). Композиторът приемал с благодарност поканите да види на живо спектаклите, отправяни включително чрез Министерството на културата и президентството, но не намирал време да дойде, тъй като имал много ангажименти.

"Големият мюзикъл с изпълнения на живо е репертоарна линия на трупата. Ние сме уебъристи и особено аз", заявява режисьорът. Според него това е бъдещето на световния музикален театър - особената амалгама от различни музикални и театрални жанрове.

На пръв поглед изглежда като еклектика и с "Котки" Уебър скандализира доброто английско общество в началото. Сега обаче в
Лондон се играят едновременно 7-8 негови заглавия. Той постига толкова органично сливане на комична опера, оперета, лирика, гротеска, рок, попмузика, коментира Донев.

Режисьорът "признава", че екипът се притеснява как ще бъде приет спектакълът, защото всички са гледали на запис "Котки" от 1981 г. в Лондон и от 1982 г. на Бродуей.

"Идеята беше да представя котешкото общество като метафора на човешкото. Звучи малко претенциозно, защото няма чак такава дълбочина, но пък котките си имат своите характери, особености, "професии" и любими занимания. Между тях има мошеници, крадци, бохеми, чревоугодници, добряци, проститутки, почтени и т.н. И цялата тази специфика всяка от 48-те "котки" на сцената изразява с пеене, музика и особено с танц.

Хореографията е основа на спектакъла - всеки персонаж има специфични движения, които го характеризират като типаж и индивидуалност", отбелязва Светозар Донев.

Интригата е около избора на котка, която ще получи право на още един живот. Щастливецът ще бъде определен от старейшината Бай Двузаконие на годишния бал на котките "Джеликъл".

"Целият екип в последните три месеца сънува котки. Заимствали сме от наблюденията си и движения, и шарки. Открихме, че в поведението си котките имат много общо с хората. Извадили сме специфичното, водещото във всеки характер", обяснява хореографката Анна Донева. Според нея зрителите ще бъдат респектирани от изявите на артистите, които танцуват заедно с балета, а някои от танцьорите пеят. От първия ден на репетициите, които са продължили около четири месеца, те са работили заедно на сцената и са си помагали взаимно. Резултатът е, че 48-те котки, които са абсолютно различни, актьорски са "покрити" изцяло и са изведени успешно, смята Анна Донева.

И художничката Евгения Раева, и майсторите, които са изработили костюмите, са се забавлявали много по време на работата, както и артистите при пробите.

"Пазех се от буквалността. Стремежът ми беше да преобладава "човешкото" - с котешки елементи. С опашки са само костюмите на балетистите", разказва Раева. По думите й артистите идват 3-4 часа преди спектакъла заради тежкия грим.


Режисьорът е възложил ролята на коментатор на хора - хористите са от двете страни на сцената, в концертни костюми и с котешки маски, които свалят, когато не са съгласни със случващото се.

Сред артистите са Николай Петров, Иван Панев, Богомил Спиров, Александър Мутафчийски, Кирил Бояджиев, Марчо Апостолов, Еделина Кънева, Деница Шопова, Марияна Арсенова, Людмила Козарева, Добрина Икономова, Олга Динова, Катерина Тупарова, Калина Ангелова, Лидия Петрова, Рада Тотева, Румен Григоров, Венцислав Динов, Емил Митрополитски, Светлана Захариева.

Участват балетът, оркестърът и хорът на Музикалния театър и група "Синтез". Диригент е Игор Богданов, хормайстор - Людмил Горчев.

Източник: СтандартСамо регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.