Блог за класическа музика

Календар на концертите

От Webmaster на 16 Октомври 2008

Календар на концертите за класическа музикаАко искате голям календар на концертите можете да прегледате един вариант тук. Това е работна версия, има още какво да се промени по него. Ще добавим и възможност за печат. Можете да разгледате въведените концерти по месеци или дни както и да видите детайли за всеки концерт като го кликнете.

Прочети повече...


Категории: Новини за сайта  •  Няма мнения  •  0 Trackback(s)

Moderna класическа музика в СофияВторото издание на Дни за нова музика “Звук и връзка 2008” ще се проведе през периода 15-22 октомври 2008 г. в  София, в залата на Съюза на българските композитори и в Камерна зала "България". В програмата на дните ще бъде представена музика от съвременни автори от България и чужбина, чиито интереси са насочени в областта на съвременната музика, нейните връзки и взаимодействия с другите изкуства, с информационните технологии  и медии. “Звук и връзка” е опит за търсене на нови пътища и усет към музиката за нов тип чуване на звука....

Прочети повече...Меломаните рискуват да загубят слуха сиЕдин на всеки 10 с личен MP3 или CD плеър биха могли да страдат от трайна загуба на слуха, защото слушат прекалено силна музика, според проучване на Европейският Съюз.

Учените казват, че тези които слушат с увеличена до край сила на звука за повече от един час на ден, в продължение на 5 години рискуват трайни увреждания. Те съобщават, че поне 10 милиона души по цяла Европа, включително и много деца и юноши, могат да бъдат засегнати. Европейската Комисия ще изследва дали технически подобрения биха могли да намалят слуховите увреждания. Изчислено е, че между 50 и 100 милиона души използват персонални плеъри ежедневно. Комисията помоли независим комитет да води проучванията заради тревога поради широко разпространената употреба на музикални плеъри сред младите хора.

Прочети повече...Самюел Барбър, Samuel Barber"Адажио за струнен оркестър" на американският композитор Самюел Барбър е произведение за струнен оркестър аранжирано от първият му струнен квартет. Обявено е за най-тъжното класическо произведение от анкета на предаването на BBC "Today" през 2004 година. Изпълнявано е на погребенията на Рузвелт, принц Рение и президента Кенеди както и на церемонията в памет на жертвите от 11 Септември 2001г. Личният ми спомен го свързва с незабравимата сцена от филма "Взвод" (Platoon, 1986) на Оливър Стоун.

Съществуват множество преработки на адажиото включително и модерната версия на Тиесто.

Прочети повече...Final Fantasy VIIНобуо Уемацу (Nobuo Uematsu) е японски композитор и музикант, най-известен като автор на музиката към серията видео игри Файнъл Фентъзи (Final Fantasy). Той е един от най-известните и уважавани композитори в света на видео игрите. Нобуо е самоук музикант - научил се сам да свири на пиано на 11 години, вдъхновен от музиката на Елтън Джон.


Уемацу започва работа в компанията Square (по-късно обединила се с Enix и преименувала се на Square-Enix) през 1986, където става известен с написването на музиката към Файнъл Фентъзи. След близо 20 години прекарани в Enix, той напуска компанията и основава собствена такава с типично японското име Smile Please („Усмихни се, моля"). От тогава той продължава да композира музика за видео игри.

Прочети повече...Марта Аргерих, Martha ArgerichПо случай наближаващият концерт на Нов Симфоничен Оркестър бих искал да споделя следното изпълнение на любимката ми Марта Аргерих на Третия концерт за пиано и оркестър от гениалният Сергей Рахманинов. Насладете се на виртуозността на изпълнителката и не забравяйте, че имате уникалният шанс да чуете този концерт на живо в изпълнение на Нов Симфоничен Оркестър дирижиран от Маестро Росен Миланов на 13-ти Октомври, понеделник, от 19:30ч. в зала България.

Прочети повече...


Вместо начало...

От Webmaster на 08 Октомври 2008

Група почитатели и изпълнители на класическата музика се обединиха около една благородна цел - с помощта на модерните технологии да доближат до сърцата на хората страстта наречена "Класическа Музика". Ние вярваме, че любовта към класическата музика трябва да се открие и възпитава. Ще се постараем да ви предоставим много справочна информация, статии, новини, обзори на музикални събития и записи, биографии на велики творци. Посещавайте често този сайт, споделете мнението си за материалите в него и открийте магията на класическата музика - културното наследство на стария континент.

От екипа на Classical-Bg - Българският Сайт за Класическа Музика.

Прочети повече...


Страница 9 от 9 « Начало  <  7 8 9