Блог за класическа музика


В третия от концертите, включени във фестивала „Славянска музикална класика“, който се провежда в известната с перфектната си акустика софийска зала „БИАД“ се изяви клавирното дуо Десислава Щерева - Евгения Симеонова.

Дуото представи музика от три славянски страни, разграничени в три различни като епохи композиторски стила. Най-голямо внимание беше отделено на родната музикална култура с изпълнението на творби на един от учениците на Панчо Владигеров, Александър Йосифов.

Прочети повече...Автор: Доц.Евгения Симеонова

През 2001 г. една прекрасна идея на проф.Атанас Куртев - Скрябинова вечер, посветена на 80-я рожден ден на видната българска пианистка проф.Лили Атанасова, събра в салона на Национална музикална академия ”Панчо Владигеров” музиканти от различни генерации, свързали своето професионално обучение и творческо израстване с нейното уважавано име. И днес то се произнася с респект от всички.

Малко са хората като нея, толкова непримирими към фалша, към празните външни ефекти в живота и в изкуството. Нейната творческа натура винаги се е стремяла към високите идеали, към истината и съвършенството. Бяхме щастливи да видим отново, както в студентските ни години, нашата обичана учителка да идва към залата, носеща онази специфична атмосфера на достолепие, висок морал и оптимизъм. Вълнувахме се от нейното присъствие наравно със сегашните студенти, доказали чрез своите изпълнения, че прекрасната й школа продължава да живее чрез нейните ученици.

Прочети повече...


Страница 1 от 1