Блог за класическа музика


Автор: Велислава Карагенова

„С благодарност към българските композитори“

Годината 2011 е юбилейна за Ростислав Йовчев (50г.) и както повелява изпълнителската традиция, а и напълно в стила на своята артистична природа, пианистът избра не да слуша хвалебствия по повод кръглия си юбилей, а да дари още малко музика на своите почитатели. А похвали „по негов адрес“ могат да се изрекат много. Нека отбележим само един факт – през тази година той стана носител на наградите на СБМТД Кристална лира 2011 за изпълнителска и за публицистична дейност – две сфери, в които Ростислав Йовчев щедро се раздава.

Прочети повече...Концертното изпълнение на Ростислав Йовчев "Поетичният и религиозен свят на Ференц Лист" предизвика доста сърдечни и положителни отзиви у Вас, публиката и повече от всякога се получиха писмени отзиви за неговото изпълнение. На Вашето внимание предоставяме още една гледна точка.

                                                                                                                                                                          от Главния редактор на Classical-Bg

Автор: Анелия Господинова

Вечерта на 2 юни камерна зала България за пореден път се превърна в храм на клавирното изкуство, където доц. Ростислав Йовчев с всеотдайност и пълно проникновение потопи многобройната публика в поетичният и религиозен свят на Ференц Лист. Това беше един от многобройните концерти на известният български музикант, посветен на 200г. от рождението на гениалният унгарски композитор.

Прочети повече...Под надслов 'Любомир Денев и приятели' на 8 юни в залата на Националното музикално училище “Любомир Пипков”, се състоя авторски концерт на известния наш композитор, пианист, диригент и джазмен Любомир Денев. Изявата беше посветена на 60-годишния му юбилей, отбелязващ плодотворната възраст на зрелия творец в музикалното изкуство.

Един от най-интересните съвременни български композитори, той твори високопрофесионални образци в много жанрове: камерна музика, хорови творби, песни към мюзикъли и филми, хорови песни и други. Майстор е в областта на джазовата импровизация, която често съчетава с вече сътворени в ясна музикална форма произведения, които се определят към класическия спектър.

Прочети повече...Автор: Светослав Карагенов

"Поетичният и религиозен свят на Ференц Лист"

Под това заглавие на 09.05.2011г. в Зала АМТИИ – Пловдив се състоя голям концерт – рецитал на Ростислав Йовчев. За трети път в рамките на сравнително кратък период, пианистът достави огромна радост на своите вече съвсем не малко пловдивски почитатели.

След историческата за България интегрална премиера на сюита „Иберия“ от Исак Албенис и последвалото няколко месеца по-късно еталонно представяне на знакови творби от клавирната съкровищница, музикантът се представи с изцяло нов репертоар.

Прочети повече...“Пианото за мен е това, което е корабът за моряка и конят за арабина. Нещо повече, това е моето “Аз”, моят език, моят живот. То въплъщава всичко, което вълнуваше моята душа в младостта, на него доверявам мислите си, любовните трепети, страдания, радости. Неговите струни трептят от моите страсти, неговите послушни клавиши се подчиняват на всеки мой каприз”.

Тези искрени, с дълбок подтекст думи принадлежат на най-великия пианист в историята на музиката, Ференц Лист. Неговата дейност обхваща не само това, с което най-вече впечатлява своите съвременници, а именно знаменитата му кариера на пианист-виртуоз, разширил до непознати до онова време мащаби техническите възможности на пианото.

Прочети повече...Автор: Велислава Карагенова

Концертът, състоял се на 6 октомври 2010г. в залата на АМТИИ-Пловдив, вдигна публиката на крака!

Стана обичайна практика в нашия културен живот големите имена в класическото ни изкуство да бъдат представяни от скромни афиши, далеч не така ярки и примамващи, както постерите на „звездите” от родната поп-фолк естетика. Не правеше изключение и афишът за камерния концерт на цигуларката Стойка Миланова и пианиста Ростислав Йовчев.

Прочети повече...Автори: Велислава Карагенова - преподавател по пиано и Светослав Карагенов - преподавател по хармония в АМТИИ-Пловдив

Международният ден на музиката зарадва пловдивчани с ново музикално събитие. Балабанова къща в Старинен Пловдив отвори врати и стана домакин на кратък, но съдържателен музикален фестивал - „Дни на музиката в Балабановата къща”.

Прочети повече...


Страница 1 от 1