Блог за класическа музика


Само два месеца преди настъпване на юбилейната за Сергей Рахманинов година (през 2013г. се навършват 140 години от неговото рождение), пианистът Атанас Куртев, цигуларят Йосиф Радионов и виолончелистът Анатоли Кръстев свириха негови повече или по-малко известни композиции.

Мястото: добиващата все по-голяма известност напоследък софийска зала БИАД.

Могъщата фигура на гения на Рахманинов става синоним на висшия и недостижим пианизъм, мащабната и богата клавирна звучност, пълнокръвните хармонии, емоционалното вдъхновение и романтичната повествователност, които съставляват най-типичните моменти от неговите произведения.

Прочети повече...По идея на именития наш пианист проф.д-р Атанас Куртев и с активната подкрепа на главния редактор на списание „Артпанорама“- журналистът Николай Миразчийски, култовата до средата на 60-те години на миналия век концертна зала БИАД отново отвори врати като център на интересни музикални събития.

Всичко това не би било възможно без любезното съдействие на Федерацията на научно-техническите съюзи в България, чиято собственост е залата.

Прочети повече...На 10 май в Посолството на Република Полша се състоя церемония по удостояване с държавни отличия, присъдени от президента на Република Полша Бронислав Коморовски на изтъкнати български дейци за приносa им в развитието на двустранните отношения и популяризирането на Полша.

Наред с различни видове почетни кръстове, които получиха утвърдени полонисти, културни дейци, завършили в Полша и полски граждани, които са допринесли за утвържаване на взаимните връзки между Полша и България, награди получиха и двама известни музиканти.

Прочети повече...


Страница 1 от 1