Блог за класическа музика


Минимум 90 музиканта от повече от 30 различни страни направиха пъвото си изпълнение в симфоничния оркестър на YouTube в Ню Йорк.

Уебсайтът, на който могат да се наблюдават видео клипове проведе конкурс, на който допусна всеки, от всяка точка на света да качи на сайта собствен клип, на който свири. Отбраните музиканти отидоха на публично гласуване. Победителите летяха до Ню Йорк, за да свирят в Карнеги Хол – едно от най-престижните сборни места в света.

Прочети повече...Урната пазеща сърцето на ШопенОкончателна точка на спора от какво заболяване е починал знаменитият композитор и пианист Фредерик Шопен поставя министърът на културата и националното наследство на Полша, Богдан Здроевски. Той забранява на учените да отворят урната, в която във варшавската църква на Светия кръст се съхранява сърцето на Шопен и да бъде изследвно, прилагайки последните достижения на съдебната медицина.

До този момент официалната версия за причината на смъртта на великия композитор на 39 годишна възраст е туберкулоза. Вече няколко години историци и медици поставят под съмнение тази диагноза, предполагайки, че причината за смъртта на класика е друго белодробно заболяване – муковисцидоза.

Според тях, за отговорът на този въпрос могат да помогнат данните от изследване сърцето на Шопен. Първото предложение за отваряне на урната е направено през април миналата година. Живеещите във Франция далечни роднини на композитора веднага са изразили отрицателно отношение към тази идея. Подкрепя я Министерството на културата и националното наследство на Полша.

Прочети повече...Тест класическа музикаНезависимо дали сте съученици с Рубинщайн или никога не сте чували за него, този тест е за теб!

Прочети повече...


Категории: Технологии Хумор  •  Няма мнения  •  0 Trackback(s)

Меломаните рискуват да загубят слуха сиЕдин на всеки 10 с личен MP3 или CD плеър биха могли да страдат от трайна загуба на слуха, защото слушат прекалено силна музика, според проучване на Европейският Съюз.

Учените казват, че тези които слушат с увеличена до край сила на звука за повече от един час на ден, в продължение на 5 години рискуват трайни увреждания. Те съобщават, че поне 10 милиона души по цяла Европа, включително и много деца и юноши, могат да бъдат засегнати. Европейската Комисия ще изследва дали технически подобрения биха могли да намалят слуховите увреждания. Изчислено е, че между 50 и 100 милиона души използват персонални плеъри ежедневно. Комисията помоли независим комитет да води проучванията заради тревога поради широко разпространената употреба на музикални плеъри сред младите хора.

Прочети повече...Final Fantasy VIIНобуо Уемацу (Nobuo Uematsu) е японски композитор и музикант, най-известен като автор на музиката към серията видео игри Файнъл Фентъзи (Final Fantasy). Той е един от най-известните и уважавани композитори в света на видео игрите. Нобуо е самоук музикант - научил се сам да свири на пиано на 11 години, вдъхновен от музиката на Елтън Джон.


Уемацу започва работа в компанията Square (по-късно обединила се с Enix и преименувала се на Square-Enix) през 1986, където става известен с написването на музиката към Файнъл Фентъзи. След близо 20 години прекарани в Enix, той напуска компанията и основава собствена такава с типично японското име Smile Please („Усмихни се, моля"). От тогава той продължава да композира музика за видео игри.

Прочети повече...


Страница 1 от 1