Блог за класическа музика


Поради технически причини се наложи забавяне публикуването на следния материал, за което моля читателите на Classical-Bg да ме извинят. Считам, че той не губи своята актуалност и би било добре читателите на Classical-Bg да се запознаят с една различна гледна точка.

Нямаше да си позволя да публикувам следните слова на известен балетен критик, ако като българка не се тревожех за съдбата на ценност, която ние сме създали и е символ не само на нашето, но и световно културно наследство, и не се надявах нещо да се промени с помощта на всички, които имат възможност и отношение, с цел опазването й навреме!

Прочети повече...XXV Балетен конкурс Варна 2012След като първата конкурсна вечер отмина много бързо (церемонията по откриването продължи около 3 часа а състезателната програма само един) – всичко приключи в 23ч., си дадох сметка, че вероятно фактът, че тази година се състезават 66 участници, е прецедент в историята на конкурса. Други години е имало над 160 кандидати!

 

Втората вечер също приключи набързо след първите 7 състезатели. Вятър развя пачките на балерините, но за радост те останаха непоклатими на сцената. Откровен дъжд, обаче, се изсипа, за беда или щастие, над българските танцьори – атмосферните условия, заедно със смелостта на изпълнителите предизвикаха бурни овации от страна на публика, чиито акламации ескалираха със засилващия се дъжд.

Прочети повече...Автор: Доц.Евгения Симеонова

Между 26 и 29 април се състоя II-я Международен конкурс „VivaPiano” в концертен комплекс "България" в столицата. Конкурсът VivaPiano е създаден и инспириран от артистичния му директор Даниела Дикова и Фондация Арденца през 2010 г. и има за цел да внуши, че „около пианото е приятно и усъвършенстването не е досадно бреме”, а съчетание на забавление и удовлетворение.

Конкурсът е без аналог в българската професионална практика, както и в тази на Балканите. За участие във "Вивапиано" няма ограничения, освен условието, че се състезават само хора, за които пианото е хоби и удоволствие, а не професия. Конкурсът няма възрастови ограничения и тази година се явиха ентусиазирани таланти от 5 до 68 годишна възраст. За желаещите да се борят за голямата награда имаше специално предизвикателство - задължителна пиеса по избор на кандидата от творчеството на композиторите Алън Хованес, (САЩ) - 100 години от рождението му, или Артин Потурлян (България). Ще спомена, че много малко бяха кандидатите, които не включиха пиеса от изброените композитори.

Прочети повече...Вивапиано e международен конкурс за пианисти-непрофесионалисти, но и нещо повече от това. Идеята на Даниела Дикова, основател и артистичен директор на конкурса, е това събитие да бъде празник, а не единствено музикално състезание. Празник имаше. Второто издание на Вивапиано събра 132-ма участницина възраст между 6 и 68 години от няколко европейски държави – всички те влюбени в пианото. От очите на всеки от тях грееше такава обич към музиката, каквато не винаги ще откриеш в свиренето на изпълнител-професионалист.

Конкурсът започна с истинска атракция – Химн на Вивапиано по текст и музика на композитора Красимир Милетков, изпят от 7-членното международно жури с председател доц. Евгения Симеонова. След това продължи с концерт на математикът от Виена, Емил Симеонов, за когото „свиренето на пиано е необходимост”. Той намира по час-два за упражняване късно вечер, след като семейството му заспи.

Прочети повече...Автор: Доц.Евгения Симеонова

През 2001 г. една прекрасна идея на проф.Атанас Куртев - Скрябинова вечер, посветена на 80-я рожден ден на видната българска пианистка проф.Лили Атанасова, събра в салона на Национална музикална академия ”Панчо Владигеров” музиканти от различни генерации, свързали своето професионално обучение и творческо израстване с нейното уважавано име. И днес то се произнася с респект от всички.

Малко са хората като нея, толкова непримирими към фалша, към празните външни ефекти в живота и в изкуството. Нейната творческа натура винаги се е стремяла към високите идеали, към истината и съвършенството. Бяхме щастливи да видим отново, както в студентските ни години, нашата обичана учителка да идва към залата, носеща онази специфична атмосфера на достолепие, висок морал и оптимизъм. Вълнувахме се от нейното присъствие наравно със сегашните студенти, доказали чрез своите изпълнения, че прекрасната й школа продължава да живее чрез нейните ученици.

Прочети повече...На 10 май в Посолството на Република Полша се състоя церемония по удостояване с държавни отличия, присъдени от президента на Република Полша Бронислав Коморовски на изтъкнати български дейци за приносa им в развитието на двустранните отношения и популяризирането на Полша.

Наред с различни видове почетни кръстове, които получиха утвърдени полонисти, културни дейци, завършили в Полша и полски граждани, които са допринесли за утвържаване на взаимните връзки между Полша и България, награди получиха и двама известни музиканти.

Прочети повече...На 26 април концертната зала на НМА “проф.Панчо Владигеров” събра почитателите на една от най-значимите творчески фигури през изминалитe няколко десетилетия - пианистката проф. д-р Савка Шопова-Маркова.

Забележителна инструменталистка, тя е неизменен сътрудник на най-големите български инструменталисти и певци като Емил Камиларов, Минчо Минчев, Анатоли Кръстев, Анета Стоева, както и световни имена, като Андре Навара и Ален Марион. Дуото им с цигуларката Гинка Гичкова е пример за дългогодишно и всеотдайно служене на най-висшата форма на интерпретация - камерната музика.

Прочети повече...


Страница 1 от 1