Блог за класическа музика


В продължение на почти две седмици, млади дарования от музикални учебни заведения в цялата страна участваха в майсторския клас на Людмил Ангелов. Изборът на репертоара беше съобразен с 200 годишния юбилей на Фредерик Шопен. Изискваше се изпълнение на негови произведения, като младите български пианисти имаха невероятния шанс да изработят избраните от тях пиеси със световноизвестния български пианист.

Майсторският клас се превърна в своеобразен заключителен акорд на поредицата събития в българския музикален живот, ознаменували тази годишнина.

Прочети повече...Автор: Маргарита Илиева

На 10 октомври в католическата катедрала “Св. Йосиф” се състоя втория концерт от проекта “ Музика на сферите”. Програмата, изпълнена от пианиста Веско Стамболов бе подбрана изключително прецизно: Шопен – Ноктюрно op.27 №2, Балада №4 и Скерцо №4 и Шуман – “Крайслериана”.

Ненастроеният роял и недотам благодарната акустика не попречиха на Веско Стамболов да създаде разнообразни звукови картини и състояния. Пеещият му топъл звук и искрената емоционалност завладяха публиката още в ре-бемолното ноктюрно op.27.

Прочети повече...Урната пазеща сърцето на ШопенОкончателна точка на спора от какво заболяване е починал знаменитият композитор и пианист Фредерик Шопен поставя министърът на културата и националното наследство на Полша, Богдан Здроевски. Той забранява на учените да отворят урната, в която във варшавската църква на Светия кръст се съхранява сърцето на Шопен и да бъде изследвно, прилагайки последните достижения на съдебната медицина.

До този момент официалната версия за причината на смъртта на великия композитор на 39 годишна възраст е туберкулоза. Вече няколко години историци и медици поставят под съмнение тази диагноза, предполагайки, че причината за смъртта на класика е друго белодробно заболяване – муковисцидоза.

Според тях, за отговорът на този въпрос могат да помогнат данните от изследване сърцето на Шопен. Първото предложение за отваряне на урната е направено през април миналата година. Живеещите във Франция далечни роднини на композитора веднага са изразили отрицателно отношение към тази идея. Подкрепя я Министерството на културата и националното наследство на Полша.

Прочети повече...


Страница 1 от 1