Блог за класическа музика


Концертното изпълнение на Ростислав Йовчев "Поетичният и религиозен свят на Ференц Лист" предизвика доста сърдечни и положителни отзиви у Вас, публиката и повече от всякога се получиха писмени отзиви за неговото изпълнение. На Вашето внимание предоставяме още една гледна точка.

                                                                                                                                                                          от Главния редактор на Classical-Bg

Автор: Анелия Господинова

Вечерта на 2 юни камерна зала България за пореден път се превърна в храм на клавирното изкуство, където доц. Ростислав Йовчев с всеотдайност и пълно проникновение потопи многобройната публика в поетичният и религиозен свят на Ференц Лист. Това беше един от многобройните концерти на известният български музикант, посветен на 200г. от рождението на гениалният унгарски композитор.

Прочети повече...На 16 юни т.г., посолството на Кралство Белгия организира концерт на младия певец Иван Тирион и пианистката Мари Буланже. Белгийското камерно дуо изнесе няколко дни преди това концерт на фестивала “Софийски музикални седмици”, а културната инициатива на дипломатическото представителство се превърна в добра възможност за онези, които бяха пропуснали събитието в камерна зала “България”.

Прочети повече...Включен в рамките на поредния фестивал “Салон на изкуствата” в Националния дворец на културата, концертът на баритона Алек Аведисян и пианистката Ружка Чаракчиева с право предизвика интереса на столичната публика. Камерното вокално-клавирно дуо привлече вниманието на музиканти и любители миналата година по време на фестивала “Софийски музикални седмици”, когато изпълни по впечатляващ начин гениалния цикъл на Роберт Шуман - “Любовта на поета” и известни романси от Пьотр Илич Чайковски.

Този път двамата изпълнители се насочиха към още по-амбициозен концертен проект - изпълнението на един от най-известните вокални цикли в световната музикална съкровищница - “Хубавата мелничарка” от Франц Шуберт. Написани в зрелия творчески период на композитора, двадесетте песни от цикъла са по текст на немския романтичен поет Вилхелм Мюлер.

Прочети повече...“Завещание”- последните клавирни творби от Йоханес Брамс

С това насочващо заглавие на 26 май т.г., в рамките на фестивала “Софийски музикални седмици”, известната наша пианистка и професор в НМА “Панчо Владигеров”- Жени Захариева представи късните цикли оп.117, 118 и 119 от Йоханес Брамс.

Програмата беше интригуваща по много причини. Късните клавирни творби на композитора представляват неговата житейската и творческа равносметка, въплътена във формата на романтична миниатюра.

Прочети повече...“Пианото за мен е това, което е корабът за моряка и конят за арабина. Нещо повече, това е моето “Аз”, моят език, моят живот. То въплъщава всичко, което вълнуваше моята душа в младостта, на него доверявам мислите си, любовните трепети, страдания, радости. Неговите струни трептят от моите страсти, неговите послушни клавиши се подчиняват на всеки мой каприз”.

Тези искрени, с дълбок подтекст думи принадлежат на най-великия пианист в историята на музиката, Ференц Лист. Неговата дейност обхваща не само това, с което най-вече впечатлява своите съвременници, а именно знаменитата му кариера на пианист-виртуоз, разширил до непознати до онова време мащаби техническите възможности на пианото.

Прочети повече...


Страница 1 от 1