Блог за класическа музика


Автори: Велислава Карагенова, Светослав Карагенов

„Малкият културен дом“ в Пловдив, Балабанова къща, отново отвори врати, за да посрещне участниците във II Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“. Всъщност, събитието започна почти две седмици по-рано от обявеното време - 06.10-09.10. - по един необичаен, но прекрасен начин – с Песенен рецитал на Красимира Стоянова – сопран и Божидар Ноев - пиано.

Възможността пловдивчани да се насладят на изкуството на прочутото българско сопрано, чиито творчески ангажименти и програма не позволяват да остане в Града на тепетата до октомври, бе причина за този „ранен старт“. Нетрадиционно, но вълнуващо! Вечерта бе изпълнена с не по-малка емоционалност за самата Стоянова, която, както узна публиката, започва своята певческа кариера именно с концерт в Балабанова къща.

Прочети повече...В една от първите вечери на фестивала “Софийски Музикални седмици”, публиката имаше възможност да чуе трима музиканти, чиято концертна дейност се развива основно в Австрия. Цигуларката Ива Николова, виолистката Елисавета Станева и австрийският виолончелист Бернхард Фогл работят заедно от няколко години.

Концертът им на 23 май т.г. се състоя в Студио 5 на НДК. Без да е концертна зала в тесния смисъл на тази дума, студиото е една нова и добре поддържана сцена за камерни изяви, при това менажирана от музиканти с добро познаване на изискванията на изпълнителското изкуство.

Прочети повече...Автор: Деница Чардакова

На 25 март т.г., в зала "Димитър Ненов" на НМА “П.Владигеров” се състоя възпоменателен концерт за българската цигуларка Красимира Васева, дългогодишен концертмайстор на много симфонични оркестри извън България - Богота (Колумбия), Египет, Тунис, Франция, Италия.

Една от причините този концерт да се организира в Музикалната Академия е дарението от ноти, книги и дискове, предоставено за библиотеката на Академията от дъщерята на Красимира Васева малко след нейната смърт.

Прочети повече...Автор: Велислава Карагенова

Концертът, състоял се на 6 октомври 2010г. в залата на АМТИИ-Пловдив, вдигна публиката на крака!

Стана обичайна практика в нашия културен живот големите имена в класическото ни изкуство да бъдат представяни от скромни афиши, далеч не така ярки и примамващи, както постерите на „звездите” от родната поп-фолк естетика. Не правеше изключение и афишът за камерния концерт на цигуларката Стойка Миланова и пианиста Ростислав Йовчев.

Прочети повече...Автори: Велислава Карагенова - преподавател по пиано и Светослав Карагенов - преподавател по хармония в АМТИИ-Пловдив

Международният ден на музиката зарадва пловдивчани с ново музикално събитие. Балабанова къща в Старинен Пловдив отвори врати и стана домакин на кратък, но съдържателен музикален фестивал - „Дни на музиката в Балабановата къща”.

Прочети повече...Опера и класическа музика с Мария БабаловаПо повод 200 - годишнината от смъртта на Йозеф Хайдн, Московската филхармония съвместно с Новосибирския театър за опера и балет са представили неизпълняваната в Русия опера на композитора „Орфей и Евридика, или Душата на философа”.

Това произведение в голяма степен има странна сценична съдба: написано от Хайдн през 1792 година в Лондон, така и не вижда светлините на рампата.

Прочети повече...


Страница 1 от 1