История

Международният балетен конкурс-Варна е създаден през 1964г. Първото му издание се провежда от 2 до 13 юли в Летния театър в същия град - най-големия морски курортен център на България. Той е първото в света професионално международно балетно състезание. По този повод световноизвестният френски балетмайстор Серж Лифар каза: “Варненският конкурс е уникално събитие в историята на балета, събитие с огромно значение...”.

А големият английски балетен критик Арнолд Хаскел допълни: “Балетният конкурс във Варна е забележителен пример за сътрудничество и дружба, за високи професионални изисквания. В България е създадена забележителна творческа атмосфера и безупречна организация. Може да се говори за “духа на Варна” по отношение на балета в международен мащаб. Да живее “духът на Варна!”.

Ключови фрази в многобройните изказвания на членовете на международното жури, за което критиката определи, че за пръв път на едно място са събрани толкова много балетни звезди, бяха - „България е малка страна с голяма инициатива”, „голямо и полезно дело”, „създадени са условия за пълноценна изява на младите дарования”.

Още с първото си провеждане конкурсът регистрира впечатляващ успех и като художествени постижения, и като организация. Паметни останаха както високо компетентният състав на международното жури под председателството на балерината на XX-ти век Галина Уланова, така и незабравимият танц в класическия и съвременния репертоар на Владимир Василиев, единственият носител на Голямата награда на Варна.

С това беше поставено началото на принципно нов етап в развитието на международното сътрудничество в областта на балетното изкуство – широк обмен за съхраняването и разпространението, както на балетната класика, така и в художествените направления и тенденциите в съвременния танц, и на първо място благородната грижа за откриването и лансирането на младите балетни дарования.

В следващите години по примера на Варна бяха учредени аналогични прояви в Москва, Санкт Петербург и Перм в Русия, Джаксън и Ню Йорк в САЩ, Осака и Нагоя в Япония, Париж и Улгат във Франция, в Хелзинки, Шанхай, Будапеща, Сеул, Лозана, Люксембург, Киев и др. Техният брой непрекъснато расте. В бързото разрастване на тези прояви обаче, Варненският балетен конкурс, справедливо наречен от световната журналистика “Варненска балетна Олимпиада”, запази не само своето предимство на родоначалник, но и привилегията да бъде с най-висок престиж и най-широка популярност.

В течение на 50 години, неговите 25 издания са регистрирани с най-голям брой състезатели - над 2 500 танцьори от близо 40 страни.

Правила на конкурса

Безспорният авторитет на това изключително културно събитие се базира на няколко основни отличителни фактора:

- широк състав на международното жури от около 15-20 емблематични личности на световния балет най-малко от 14 страни.

- високопрофесионална състезателна програма. По сложност и обем тя категорично превишава, в някои случаи неколкократно, изискванията на подобни прояви в другите страни. В нея има оптимален баланс и ясна периодизация. Застъпена е класическата хореография с 3 произведения и съвременната хореография с 2 произведения. Това дава възможност за пълна, всестранна творческа изява на танцьорите с различни стилови и артистични задачи.

- прецизна организация, която отчита възрастовите особености на участниците. Танцьорите в младша и старша възраст се оценяват отделно и получават отделни награди. Всички дейности при провеждането на състезанието са регламентирани с предварително обявени правилници, при което най-строго се спазва съответният режим.

Полагат се максимални грижи за осигуряването на пълноценни репетиции в специални за целта зали и на сцената на Летния театър. Особено внимание се отделя на работата на международното жури. Единствено във Варна, сред всички конкурси, е въведена пълна компютаризация в гласуването. Всеки член на международното жури поставя съответната оценка, незабавно след изпълнението на танцьора. Чрез специално изработена апаратура оценката се въвежда със собствен код в компютъра на журито, без каквото и да е вмешателство на оператор или посредник. Прилага се математическа система за пресичане възможностите за влияние на оценките с крайно субективни мнения.

Организаторите заплащат дневни на преминалите на втори и трети тур състезатели и техните партньори.

Звезди, изгрели на Международен балетен конкурс-Варна

За неговия престиж красноречиво говори фактът, че почти всички най-ярки звезди на световния балет през последните десетилетия са получили първото си международно признание на Варненския конкурс. Достатъчно е само да споменем такива блестящи имена като Владимир Василиев, Наталия Макарова, Ева Евдокимова, Михаил Баришников, Наталия Бессмертнова, Патрик Дюпон, Силви Гилем, Аньес Льотестю, Йоко Моришита, Мартин Ван Хамел, Евелин Харт, Лойпа Араухо, Владимир Малахов, Фeрнандо Бухонес, Максимилиано Гера, Марин Бойеро, Раста Томас и редица други.

Широко популярно е например определението на френската преса, че “всеки танцьор, който се върне с награда от Варна, има вече осигурен просперитет в професионалния балет. Дори и тези, които не получат отличия, след завръщането си от Варна вече са значително по-известни”.

50-годишен юбилей на конкурса тази година

С провеждането на ХХVІ Международен балетен конкурс от 15 до 30 юли 2014г. се чества 50 годишният юбилей на конкурса. По традиция той се провежда всяка втора година във втората половина на м. юли, в открития Летен театър на града. Романтичният му изглед, обраслата със зеленина сцена, са се превърнали в негов символ.

Паралелно с конкурса се провеждат и съпътстващи прояви, между които традиционната Международна лятна балетна академия със занимания по класически балет, съвременни техники и джаз. В нея като преподаватели се привличат световноизвестни педагози от Русия, Франция, Дания, САЩ, Холандия, Великобритания и др.

Тази година заниманията в Академията ще се водят от проф. Сун Хи Ким - Корея, Аурора Бош - Куба, доц. Бисер Деянов - България, Морис Кози - САЩ, Алфредо Торес - Куба. Специално за тазгодишното издание на балетната Академия проф. Владимир Василиев – Русия, ще изнесе показен урок „ Клас на майстора” на тема „Па-де-дьо Дон Кихот” по хореография на А. Горски и В. Василиев.

В съпътстващата програма на 26-ия МБК Варна 2014 са включени и следните мероприятия: Художествена изложба „Балетът в изобразителното изкуство”; Фотоизложба „Варненската балетна Олимпиада през фотообектива”; Изложба на наградените рисунки и пластики от VІ –тия Национален конкурс за деца и юноши „Изкуството против дрогата”.

След 1992 г. състезанието се организира, провежда и финансира от фондация „Международен балетен конкурс-Варна”. Тя набира финансови средства от благородните дарения на спомоществователи от България и чужбина.

ХХVI Международен балетен конкурс се провежда от 15 до 30 юли 2014г. в летния театър на град Варна под патронажа на Вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова и под почетния патронаж на г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, с любезното съдействие на Министерство на културата и Община Варна. Това ще бъде много важно събитие за всички ни, конкурсът ще бъде посветен на 50 години история, 50 години триумф на младостта, красотата и грацията, както и на неговия основател проф. Емил Димитров.

Конкурсът се провежда при следната програма:

КАЛЕНДАРНА ПРОГРАМА​

14 юли​​ Теглене на жребий. Нощна репетиция за състезаващите се в първи ден от конкурса.

15 юли ​Официално откриване на конкурса.

Начало на първи тур 16, 17, 18 и 19 юли​ ​Първи тур ​Класическа хореография от задължителната програма.

20 юли​​ ​Почивен ден

21, 22, 23 и 24 юли​ Втори тур Класическа и съвременна хореография.

25 юли​​ Почивен ден

26 и 27 юли​ Трети тур ​Класическа и съвременна хореография.

28 юли​ Почивен ден ​Заседание на международното жури.

29 юли ​​Връчване на наградите, закриване на конкурса и гала концерт на лауреати и финалисти на ХХVІ МБК-Варна.

30 юли ​Супер гала концерт „Среща на поколенията” с участие на лауреати и финалисти на конкурса и лауреати от предишни издания на конкурса.

За участие в тазгодишното юбилейно издание на конкурса са записани 129 състезатели от 30 страни (Австрия, Англия, Беларус, Белгия, Бразилия, България, Германия, Гърция, Естония, Италия, Казахстан, Китай, Корея, Латвия, Македония, Молдова, Панама, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Турция, Украйна, Унгария, Филипини, Франция, Чехия, ЮАР, Япония, Швейцария).

Както на всеки конкурс, те ще бъдат оценявани от високо професионално и компетентно жури в следния състав: Председател Проф. Владимир Василиев Русия Лауреат на I МБК Варна 1964 и носител на Голямата награда на Варна Звезда на Болшой театър, хореограф, директор и балетен педагог Членове: Проф. Петър Луканов България Хореограф, професор в Музикалната академия за балет и изящни изкуства, Пловдив Акад. Красимира Колдамова България Лауреат на I МБК Варна 1964, прима балерина, балетен педагог Доц. Бисер Деянов България Лауреат на VII МБК Варна 1974, балетен педагог Сара-Нора Кръстева България Прима балерина, директор на балета при Софийска национална опера и балет Ханс Фогел Германия Балетен педагог, директор на Балетна академия в Мюнхен Максимилиано Гера Аржентина Лауреат на XIII МБК Варна 1988, звезда на „Театро Колин” в Буенос Айрес Турсинбек Нуркалиев Казахстан Главен хореограф на Националния театър за опера и балет „Астана опера”, Заслужил деятел на културата на Република Казахстан Проф. Сяо Сухуа Китай Хореограф, балетен теоретик, професор в Пекинския институт по хореография Проф. Сун Хи Ким Корея Балетен педагог, професор във Факултета по танци при Корейския национален университет по изкуства - Сеул Проф. Сеон Хи Джанг Корея Професор във Танцовия факултет на Университета Седжонг, Сеул, артистичен директор Аурора Бош Куба Лауреат на II и III МБК Варна 1965/1966, прима балерина, балетен педагог Лука Мазала Монако Директор на Танцова академия „ Принцеса Грейс” в Монако, Рицар на Ордена за заслуги към културата Константин Дуту Румъния Хореограф, продуцент, зам.председател на парламентарната комисия по култура, изкуство и средства за масово осведомяване Елдар Алиев САЩ Балетмайстор, хореограф Йоко Моришита Япония Лауреат на VII МБК Варна 1974, прима балерина, директор на „Мацуяма балет”, Токио Сирил Атанасов Франция Звезда на Гранд опера, балетен педагог.

По традиция балетният конкурс завършва със Супер гала-концерт „Среща на поколенията” с участие на бивши лауреати на Варненския конкурс. На 30 юли 2014 г. в Летния театър на гр. Варна зрителите ще имат удоволствието да се насладят на изпълненията на лауреати на конкурса като Максимилиано Гера - Аржентина, Роландо Сарабия - Куба, Бруклин Мак, Уитни Дженсън и Матиас Дингман от САЩ.

ВИП гости на конкурса тази година ще бъдат вицепрезидентът на Р. България г-жа Маргарита Попова, Генералният директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова, Министърът на културата д-р Петър Стоянович, кметът на Община Варна г-н Иван Портних, дипломати, Патрик Дюпон – Франция, лауреат на МБК Варна, както и дейци на балетното изкуство, като проф. Виктор Ванслов от Русия, Наталия Левкоева - Русия, главният редактор на списание „Балет” г-жа Валерия Уралская - Русия, главният редактор на списание „Балет 2000” г-н Алфио Аугустини - Франция, специален пратеник на френския ежедневник „Фигаро” г-жа Ариан Бавелие, директори на международни балетни конкурси, водещи балетни педагози, хореографи, журналисти от страната и чужбина.

Вече 50 години Варненската балетна Олимпиада, както критиката нарече конкурса, утвърждава балетната младост на света и през последните 5 десетилетия трасира пътя на почти всички най-блестящи световни звезди.

Източник: Агенция Havas PRКатегории  •  Няма мнения  •  0 Trackback(s)
Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.