Статии и интервюта за класическа музика

Не е гласувано.

Откриването на изключителното събитие, фестивала Пиано Екстраваганца, ръководен от Людмил Ангелов, бе белязано от изпълнението на Пиер Реак на 3 октомври 2011г.

В хладната и полупразна зала, в незабравимо изпълнение прозвучаха Шарл-Валантен Алкан - Соната "Les Quatre Ages de la Vie", Oп.33 и Хектор Берлиоз-Франц Лист - Фантастична Симфония.

Пианистът ме впечатли с изключително зрял подход и класически фин френски звук, с много дълбочина и приглушеност в лиричните моменти. След паметното събитие той откликна на поканата на Classical-Bg и написа няколко реда за Вас, читателите.

Самият Людмил Ангелов любезно предложи да преведе отговора на неговия гост и държа да отбележа, че това няма нищо общо със зададените от мен въпроси!

Мария Черноокова, Главен редактор

Прочети повече...


Не е гласувано.

Ден преди да бъде гласуван на изборно събрание новия председател Петър Льондев, на 22 юни председателят на Съюза на българските композитори, Велислав Заимов прави равносметка за мандата си през изминалите две години и поставя някои злободневни проблеми пред читателите на Classical-Bg: за отношението на Министерството на културата в действие, за заключеният в шкаф български химн, за това защо няма международни фестивали у нас за съвременна музика и за това колко близо сме до прекъсването на нишката на българските традиции в класическата музика!

Прочети повече...


Не е гласувано.

Симфоничният оркестър на БНР спечели през ноември 2010г. престижната награда "Кристална лира". Няколко седмици по-късно Classical-Bg се срещна специално за Вас, любителите на класическата музика, с концертмайсторите на състава - добре познатият на традиционната публика Людмил Ненчев и неговата млада заместничка, родената през 1981г. Галина Койчева. Тяхната оценка на положения труд, интересите на народа и новите стратегии спрямо публиката са само някои от злободневните теми, които засегнахме в разговора с едни от най-натоварените музиканти на България.

Прочети повече...


Не е гласувано.

Людмил Ангелов е в България за втори път през последния месец. Малко преди майсторския клас по пиано, органзиран от НБУ в зала България, по случай 200 години от рождението на Шопен, той активно прави звукозаписи за БНР, където последно записа концерт за пиано No.4 от Панчо Владигеров.

Не може да не се възхитим на активността, самоотвержеността и постоянството, когато става дума за неговата дейност на българска почва. Ангелов има едно много силно и наситено присъствие на българската музикална сцена - освен активна концертна и преподавателска дейност, той мисли и за начините, по които може да свърже Европа с България във висш културен обмен.

Достигнал до абслоютния професионален връх, той е от онези българи, които с готовност полагат усилия да поддържат комуникацията и за щастие,  в речта му отсъства онази хленчеща нотка, с която кършим ръце в последните години. Той е от хората, които хладнокръвно биха поставили проблемите ребром, назовавайки ги с истинските им имена, търсейки изводи, решения и конкретни действия.

Ексклузивно пред Classical-Bg, Людмил Ангелов разговаря за ценностите на българина, за кризата в изкуството и за срещите му с културния елит на Европа.

Прочети повече...


Не е гласувано.

Този месец в музея "Земята и хората", Смесеният професионален хор на слепите „Академик Петко Стайнов” с диригент Петър Матев отпразнуваха 75 годишнина от създаването на хора. Съставът, който рядко има възможността да заяви своето присъствие пред столичани, бе посрещнат изключително топло от възторжената публика.

Не е възможно човек да не се удиви от ангелските им гласове, както и от синхрона, с който влизат във встъпленията и завършват фразите. По качеството на изпълнението никой не би помислил, че имат подобно затруднение като липса на едно от основните за човешката ориентация сетива.

Прочети повече...


Не е гласувано.

Германия е страна с музикални традиции, пред които всеки български и световен музикант остава респектиран. В изпълнителското изкуство немските музиканти са популярни със своята прецизност и професионализъм. Първият пример, който идва наум, щом бъде спомената Германия и класическата музика, е Берлинска филхармония. Но оркестър от подобен ранг не би могъл да съществува сам по себе си, ако зад заслужената му слава не стоеше дългогодишна традиция и структура, водеща всеки един музикант по пътя на усъвършенстването.

На вашето внимание предоставяме статия, публикувана от списание "Нова Европа" през далечната 1942г. за изграждането на цял музикален организъм, проникнал дълбоко в основите на немското възпитание.

 

Прочети повече...


Не е гласувано.

II Част

Просвещението

Наблягайки на простотата и естествеността, галантният стил отразява някои от идеалите на Просвещението - интелектуално движение, което се корени в английските философи-емпирици от 17век (Лок и Хюм), и в творбите на Исаак Нютон и Рене Декарт.

Прочети повече...


Не е гласувано.

Ричард Уигмор описва музиката от класическата епоха и обяснява как главните културни промени на времето оформят креативността на композиторите.

Прочети повече...


Не е гласувано.

В края на месец май, след интернет допитване организирано от екипа на предаването „Алегро виваче” по програма „Хоризонт” на БНР, любителите на класическата музика от България и света избраха 23 годишната Василена Серафимова за „Млад музикант на годината”. В знак на признание, освен любовта на публиката, талантливата перкусионистка получи статуетка на скулптура Христо Илиев и запис със симфоничния оркестър на БНР.
Специално за читателите на Classical-Bg, Василена разказа за творческите си успехи и ангажименти.

Прочети повече...


Не е гласувано.

Преборвайки се с левкимията, създавайки „Тримата тенори” и диск с песни на Андрю Лойд Уебър... Хосе Карерас разговаря със Стивън Мос за възходите и паденията в кариерата.

Чувствам се малко неловко от следното: среща с роденият в Испания велик тенор Хосе Карерас в неговата фондация за изследване на левкимия в Барселона, приклещен между човека от Таймс и журналист от музикално списание, всички ние сме тук, за да отпразнуваме наградата за цялостен принос, която ще му бъде връчена на класическите британски награди идния четвъртък (14.05.2009г- б.пр.), и дискретно да рекламира новия си диск, ненатрапчиво озаглавен „The José Carreras Collection”.

Прочети повече...


Страница 2 от 4  <  1 2 3 4 >