Статии и интервюта за класическа музика

Не е гласувано.

Автор: Петя Цветанова, БНР

По покана на главния диригент на Симфоничния оркестър на БНР, Емил ТабаковРосен Гергов гостува в България. Гергов е учил във Виена и в момента живее там. През изминалата седмица той се включи в два образователни концерта и сподели своя опит, придопит в чужбина.

В сряда и четвъртък прага на БНР прекрачиха малчуганите от 19 и 174 детска градина в град София. Те се запознаха със семействата на дървените духови и струнните инструменти. Научиха за „къщата на симфоничния оркестър”, кои семейства на кой етаж живеят и защо.Разбраха какво е партитура, научиха за странния език на музикантите (нотите) и за ролята на човека, който „маха” пред музикантите – диригента.

Прочети повече...


Не е гласувано.

По повод концерта на 30 септември от фестивала "Пиано Екстраваганца" в залата на Военния клуб, организиран от пианиста Людмил Ангелов, празнуващият юбилей малко по-късно тази година композитор, Николай Капустин обеща и написа няколко реда за читателите на Classical-Bg в приятелски поздрав от Русия.

Николай Капустин е роден на 22 ноември 1937г. в Горловка, Украйна. Изучава пиано с Аврелиян Рубак (преподавател също на Владимир Хоровиц) и Александър Голденвайзър в Московската консерватория. През 50те години на миналия век придобива популярност като джазов пианист, аранжор и композитор, съчетавайки класиката и джаза в неговите композиции.

Той е автор на 20 сонати за пиано, 6 концерта за пиано, инструментални концерти за други инструменти, вариации за пиано, концертни етюди за пиано и др.

Издаван е от руски и японски звукозаписни компании, и популярни пианисти като Стивън Озбърн и Марк-Андре Амелан са издали дискове, посветени на него.

Прочети повече...


54321
1 глас

“Вечните герои в света на операта с българските гласове”, Борис Христов в ролята на Мойсей от операта "Мойсей в Египет" на Росини, картина на Павел Митков

Дни преди да дари картините си от изложбата “Вечните герои в света на операта с българските гласове” на Българския културен център в Рим, българският художник Павел Митков споделя новината ексклузивно пред Classical-Bg!

Дарението започва с една картина на Борис Христов на изложбата в Рим още на 21 октомври 2010г., а сега, две години по-късно той е готов да се раздели и с останалите в знак на уважение към върховните постижения на лицата на българската култура в чужбина.

Художникът е роден през 1977г. в София и днес е един от най-успешните и продавани български художници с галерии в София, Берлин, Цюрих, Миконос и Карлови Вари. Носител на множество награди и отличия, негови платна са притежание на личности като Владимир Путин и Папа Йоан Павел II.

Прочети повече...


Не е гласувано.

Ден преди да бъде гласуван на изборно събрание новия председател Петър Льондев, на 22 юни председателят на Съюза на българските композитори, Велислав Заимов прави равносметка за мандата си през изминалите две години и поставя някои злободневни проблеми пред читателите на Classical-Bg: за отношението на Министерството на културата в действие, за заключеният в шкаф български химн, за това защо няма международни фестивали у нас за съвременна музика и за това колко близо сме до прекъсването на нишката на българските традиции в класическата музика!

Прочети повече...


Не е гласувано.

Този месец в музея "Земята и хората", Смесеният професионален хор на слепите „Академик Петко Стайнов” с диригент Петър Матев отпразнуваха 75 годишнина от създаването на хора. Съставът, който рядко има възможността да заяви своето присъствие пред столичани, бе посрещнат изключително топло от възторжената публика.

Не е възможно човек да не се удиви от ангелските им гласове, както и от синхрона, с който влизат във встъпленията и завършват фразите. По качеството на изпълнението никой не би помислил, че имат подобно затруднение като липса на едно от основните за човешката ориентация сетива.

Прочети повече...


Не е гласувано.

Германия е страна с музикални традиции, пред които всеки български и световен музикант остава респектиран. В изпълнителското изкуство немските музиканти са популярни със своята прецизност и професионализъм. Първият пример, който идва наум, щом бъде спомената Германия и класическата музика, е Берлинска филхармония. Но оркестър от подобен ранг не би могъл да съществува сам по себе си, ако зад заслужената му слава не стоеше дългогодишна традиция и структура, водеща всеки един музикант по пътя на усъвършенстването.

На вашето внимание предоставяме статия, публикувана от списание "Нова Европа" през далечната 1942г. за изграждането на цял музикален организъм, проникнал дълбоко в основите на немското възпитание.

 

Прочети повече...


Не е гласувано.

II Част

Просвещението

Наблягайки на простотата и естествеността, галантният стил отразява някои от идеалите на Просвещението - интелектуално движение, което се корени в английските философи-емпирици от 17век (Лок и Хюм), и в творбите на Исаак Нютон и Рене Декарт.

Прочети повече...


Страница 1 от 1