Статии и интервюта за класическа музика

Не е гласувано.

По повод 50 годишнината от създаването на първия балетен конкурс в света, председателят на Фондацията “Международен балетен конкурс – Варна”, Димитър Димитров обърна специално внимание на читателите на Classical-Bg като отдели цял час от оскъдното време за подготовка на 26тото издание на конкурса, което ще се проведе между 15 и 30 юли тази година под патронажа на г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на репубика България и почетния патронаж на г-жа Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО, с любезното съдействие на Министерство на културата и Община Варнa.

Как се справя с внезапно стоварилата му се отговорност след смъртта на баща си Емил Димитров, основател и дългогодишен организатор на събитието, както и как ще се справи с някои наболели проблеми покрай изявата, откровено разговаря той с нас сега.

Прочети повече...


Не е гласувано.

По повод изпълнението на Концерт за две флейти и оркестър от Франц Доплер със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, който се състоя на 26 октомври в зала "България", Classical-Bg се срещна с двама от най-тачените флейтисти на българската и световната сцена - Явор Желев и Патрик Галоа. За любителите на музиката те не се нуждаят от представяне, но накратко ще Ви запознаем с тях.

Явор Желев е солист флейтист на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, преподавател по флейта в Националното музикално училище "Любомир Пипков", изпълнител на солова и камерна музика в България и чужбина. Роден в Русе, той е възпитаник е на русенското Средно музикално училище "Веселин Стоянов", където преподавател му е Величко Божинов, а по-късно завършва Българската държавна консерватория в класа по флейта на Георги Спасов.

Патрик Галоа е флейтист и диригент с международна кариера. На 17 годишна възраст учи в Парижка консерватория при Жан-Пиер Рампал, а на 21 постъпва като солист флейтист в Националния оркестър на Франция. През 1984г. се оттегля от оркестровата позиция, за да се отдаде на солова кариера и звукозаписна дейност, като има особен афинитет към съвременната музика.

Създава собствен оркестър "l'Academie de Paris", с който за 12 години изгражда кариера като диригент. През 2003 поема поста на музикален директор на Синфония Финландия Юваскюла (Финландия), с който прави световни турнета и звукозаписи за компании като Naxos.

Ето какво споделиха те специално за Вас в блиц интервю.

 

Прочети повече...


Не е гласувано.

Този месец в музея "Земята и хората", Смесеният професионален хор на слепите „Академик Петко Стайнов” с диригент Петър Матев отпразнуваха 75 годишнина от създаването на хора. Съставът, който рядко има възможността да заяви своето присъствие пред столичани, бе посрещнат изключително топло от възторжената публика.

Не е възможно човек да не се удиви от ангелските им гласове, както и от синхрона, с който влизат във встъпленията и завършват фразите. По качеството на изпълнението никой не би помислил, че имат подобно затруднение като липса на едно от основните за човешката ориентация сетива.

Прочети повече...


Не е гласувано.

В края на месец май, след интернет допитване организирано от екипа на предаването „Алегро виваче” по програма „Хоризонт” на БНР, любителите на класическата музика от България и света избраха 23 годишната Василена Серафимова за „Млад музикант на годината”. В знак на признание, освен любовта на публиката, талантливата перкусионистка получи статуетка на скулптура Христо Илиев и запис със симфоничния оркестър на БНР.
Специално за читателите на Classical-Bg, Василена разказа за творческите си успехи и ангажименти.

Прочети повече...


Страница 1 от 1