Статии и интервюта за класическа музика

Не е гласувано.

По повод 50 годишнината от създаването на първия балетен конкурс в света, председателят на Фондацията “Международен балетен конкурс – Варна”, Димитър Димитров обърна специално внимание на читателите на Classical-Bg като отдели цял час от оскъдното време за подготовка на 26тото издание на конкурса, което ще се проведе между 15 и 30 юли тази година под патронажа на г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на репубика България и почетния патронаж на г-жа Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО, с любезното съдействие на Министерство на културата и Община Варнa.

Как се справя с внезапно стоварилата му се отговорност след смъртта на баща си Емил Димитров, основател и дългогодишен организатор на събитието, както и как ще се справи с някои наболели проблеми покрай изявата, откровено разговаря той с нас сега.

Прочети повече...


Не е гласувано.

Ден преди да бъде гласуван на изборно събрание новия председател Петър Льондев, на 22 юни председателят на Съюза на българските композитори, Велислав Заимов прави равносметка за мандата си през изминалите две години и поставя някои злободневни проблеми пред читателите на Classical-Bg: за отношението на Министерството на културата в действие, за заключеният в шкаф български химн, за това защо няма международни фестивали у нас за съвременна музика и за това колко близо сме до прекъсването на нишката на българските традиции в класическата музика!

Прочети повече...


54321
1 глас

Правила и етикет за поведение на класически концертЗа незапознатите е лесно да проявят нетактично поведение на класически концерт. Използвайте следните съвети или ги предайте на някой, който има нужда от деликатен намек.

Това не е рок концерт... поведението има значение!

Колко пъти сте присъствали на концерт с класическа или съвременна музика и удоволствието от изпълнението ви е било нарушено от някой, седящ близо до вас?

В днешният свят на поп музиката подобни изблици не са проблем. Още повече, те си отиват с жанра. На класически или друг по-малко енергичен концерт обаче, говорът и движението отвличат вниманието на хората около вас. Когато посещавате такъв концерт помислете за следните 7 основни правила:

Прочети повече...


Категории: Етикет  •  Няма мнения  •  85 Trackback(s)
54321
2 гласа

Етикет за посещение на класически концерти от децаПреподаването на правилно поведение на ученици и деца е дългосрочна задача.

Защо е толкова трудно да се научат учениците да спазват добър етикет? Отговорът може да бъде в това какъв подход имате в началото!

Поощряването на младите хора да имат добри обноски и правилен етикет при посещение на музикални или други изпълнения често е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Проблемът е в това, че повечето хора чакат до няколко минути преди концерта да кажат на децата или учениците си какво да правят и как да се държат. За да бъдат научени децата на добро поведение изисква малко по-предварително планиране.

Прочети повече...


Категории: Етикет  •  Няма мнения  •  0 Trackback(s)
Страница 1 от 1