Статии и интервюта за класическа музика

54321
1 глас

Джон Уилямс и сагата 'Междузвездни войни'Партитурите на Джон Уилямс към филма „Междузвездни войни” са сравнявани с цикъла „Пръстенът на Нибелунгите” на Вагнер, заради фантастичната употреба на теми и лайтмотиви, с цел да бъде разказана епична история. След успеха на музиката към „Челюсти”, Спилбърг препоръчва Уилямс на неговия приятел Лукас за музиката към първия филм „Междузвездни войни” през 1976-1977. Лукас, на свой ред, предлага нещо близко до музиката на „Капитан Блъд” на Корнголд (например нещо богато оркестрално, със самомнителни, героични теми). Резултатът има залуги за съживяване на традицията да се употребява симфонична музика за съпровод към филма.

Прочети повече...


54321
3 гласа

Интервю с Джон УилямсК.Б.: Можеш ли да споделиш с мен какво беше усещането да работиш с Джордж Лукас по тези филми?

Да работиш с Джордж Лукас винаги е било много приятно. За велик иноватор, страхотно креативен илюстратор и голям ръководител, той е много скромен, много достъпен човек. Сега хората ще чуят това и ще кажат, че той е много тайнствен човек, че е недостъпен. Предполагам, че и това е вярно. Когато работиш с него като колега седящ в стаята, той е много непринуден, отзивчив и общува много лесно.
В дискусиите за това как да поставяме музиката към филма, той е много придирчив по някакъв начин. Той би казал: „Музиката може да стане малко по-мощна тук или би могла да бъде смекчена там”, а вие бихте си помислили, че тези идеи са очевидни, и понякога са, но понякога е от помощ те да бъдат изречени ясно. Особено в този взаимен начин, по който общува, той прави процеса много приятен за мен. Когато чу музиката за първи път, той много я хареса, беше окуражаващо – винаги съм чувствал положителна подкрепа от Джордж. Много хора ще кажат „Не отивай в тази посока”; винаги е „Не прави това, не прави онова.”

С Джордж, практиката беше „Точно така, продължавай”. С този тип сработване мисля, че получаваме по-добри резултати. Той усеща тайната на това по естествен начин.

Тогава, когато още не бяхме направили много филми, той беше много опитен кинодеец. Той вля много знание в тях и много знание за това как музиката може да бъде използвана.

Намирах го за приятен, добър комуникатор, добър лидер и опитен кинодеец. Това е чудесна комбинация на добри, позитивни качества.

Прочети повече...


54321
2 гласа

Междузвездни войни - музиката на Джон УилямсК.Б.: Трите партитури бяха записани с Лондонския Симфоничен Оркестър. Имаше ли определена причина да бъде избран точно той?

Решихме да запишем музиката към филмите в Лондон. Казвам ние, но мисля, че Джордж Лукас взе това решение. Той записа част от филма в Африка и Англия и направи част от следпроизводствената работа там. Беше част от плана да записваме там и аз нямах нищо против. Вече бях правил „Цигулар на покрива” и други големи продукции в Англия. Познавах оркестрите много добре и ги харесвах; Беше ми много удобно да записвам там.

Щяхме да използваме оркестър от музиканти на свободна практика, както сторих с „Цигулар на покрива” и други филми. Спомням си, че имах разговор с покойния Лайнъл Нюман, който тогава беше музикален директор на студията „20th Century Fox” и разговаряхме за това кога да записваме, къде и т.н., как да резервираме залите на институцията и всичко останало. Той предложи: „Защо да не използваме ЛСО за тези записи? Не трябва да се притесняваме за това да наемаме музиканти на свободна практика, ще направим само един договорен ангажимент с Лондонския Симфоничен Оркестър.”

Прочети повече...


54321
2 гласа

Джон Уилямс, John Williams

Американският композитор, диригент и пианист, Джон Уилямс (на английски: John Towner Williams) (роден на 8 февруари 1932 г.) , е композирал много от най-известната филмова музика в историята. От „Челюсти", „Индиана Джоунс", „Супермен", "Списъка на Шиндлер", „Роден на четвърти юли" , и „Хари Потър", до легендарния филм „Междузвездни войни", Уилямс е носител на множество награди на Акдемията за филмово изкуство, Златен глобус, Грами и др.

Classical-Bg има удоволствието да Ви представи едно интервю на Крейг Л. Бърд с Джон Уилямс.

Прочети повече...


Страница 1 от 1