Статии и интервюта за класическа музика

Не е гласувано.

Автор: Петя Цветанова, БНР

По покана на главния диригент на Симфоничния оркестър на БНР, Емил ТабаковРосен Гергов гостува в България. Гергов е учил във Виена и в момента живее там. През изминалата седмица той се включи в два образователни концерта и сподели своя опит, придопит в чужбина.

В сряда и четвъртък прага на БНР прекрачиха малчуганите от 19 и 174 детска градина в град София. Те се запознаха със семействата на дървените духови и струнните инструменти. Научиха за „къщата на симфоничния оркестър”, кои семейства на кой етаж живеят и защо.Разбраха какво е партитура, научиха за странния език на музикантите (нотите) и за ролята на човека, който „маха” пред музикантите – диригента.

Прочети повече...


Не е гласувано.

Симфоничният оркестър на БНР спечели през ноември 2010г. престижната награда "Кристална лира". Няколко седмици по-късно Classical-Bg се срещна специално за Вас, любителите на класическата музика, с концертмайсторите на състава - добре познатият на традиционната публика Людмил Ненчев и неговата млада заместничка, родената през 1981г. Галина Койчева. Тяхната оценка на положения труд, интересите на народа и новите стратегии спрямо публиката са само някои от злободневните теми, които засегнахме в разговора с едни от най-натоварените музиканти на България.

Прочети повече...


Не е гласувано.

II Част

Просвещението

Наблягайки на простотата и естествеността, галантният стил отразява някои от идеалите на Просвещението - интелектуално движение, което се корени в английските философи-емпирици от 17век (Лок и Хюм), и в творбите на Исаак Нютон и Рене Декарт.

Прочети повече...


Не е гласувано.

Ричард Уигмор описва музиката от класическата епоха и обяснява как главните културни промени на времето оформят креативността на композиторите.

Прочети повече...


Не е гласувано.

Във вечерта на 15 април 2009г. салона на Софийската градска художествена галерия събра многобройните почитатели на Савелина Кънчева. Пианистка, с изграден в стил на интерпретация и творческо виждане.

Програмата съдържаше както популярни и обичани от публиката произведения - Соната оп.31 №2 от Бетовен, Балада №1 от Шопен и Тарантела от Лист, така и по-рядко звучащи творби, предимно на автори-романтици.

Прочети повече...


Не е гласувано.

Заляти непрекъснато от информация за различни концерти, които често не ни впечатляват с нищо друго, освен с лъскавите и добре оформени рекламни материали, като че ли трудно се ориентирахме предварително в качеството на поредния концерт, за който ни канеше непретенциозния афиш на Агенция “Музика”.

Бетовенов рецитал на Елена Иванова, включен в цикъла “Млади изпълнители”. Амбициозна програма, която не всеки се наема да представи пред строгата софийска публика, която напоследък като че ли отвикна от стилни клавирни рецитали. Програма, често непреодолима бариера не само за млади, но и за намиращи се в зенита на славата си изпълнители. Клавирен стил, любим на широката публика, но ставащ достояние на малцина пианисти, които задълбочено подхождат към трудната класическа фактура.

Прочети повече...


Страница 1 от 1